A birsalmalekvár elkészítéséhet megmossuk, majd feldaraboljuk a gyümölcsöt. Nem hámozzuk, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit. Folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, mert hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, majd belekeverjük a citromok kifacsart levét és a vékonyan lereszelt citromhéjat is. Forrástól számítva 10 percig főzzük, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.
Forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nevességet papírtörlővel felitatjuk. Tetejére szórunk kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítunk.
Megjegyzés
Az előkészítés időigényesebb, mert kemény gyümölcs lévén nem könnyű a feldarabolás. Sütibe, vajas kenyérre kenve, szósznak kitűnő alapanyag. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.
A receptet Gyongyos, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.