Elkészítés: A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni).
A tejet langyosítsuk meg, keverjük hozzá a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs- és citromhéjat, végül a felfuttatott élesztőt is.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket. Keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, pár perc alatt gyúrjuk alaposan össze. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, vágjuk 2 egyenlő részre, mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon. Csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát hajtsuk be a mélyedésig. Formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A másik tésztával is így járjunk el. Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük 160 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a kalács kicsit elterül, és laposabb lesz.
A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg porcukorral. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.