A szőlőt megmossuk, a sérült szemeket eltávolítjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a szőlőszemeket, hozzáadjuk a vizet, felforraljuk majd visszavesszük a hőt és időnként megkeverve megpároljuk a gyümölcsöt. Kb. 10 perc után levesszük a tűzről és kihűtjük.
Darálóval vagy turmixban péppé zúzzuk a szőlőt.
A szőlőpépet visszaöntjük a serpenyőbe, összekeverjük a cukorral, a pektinnel és a citruslével és nagy lángon felforraljuk. Addig főzzük, amíg a keverék el nem éri a 100 °C-ot. Ezután leszedjük a habot egy kanállal, és a lekvárt az előkészített, sterilizált üvegekbe merjük, lezárjuk majd 10 percig forró vízben dunsztoljuk. (Vagy befőzőgépben az ajánlásnak megfelelő ideig és hőfokon.)
10 perc után az üvegeket még további 5 percig állni hagyjuk a vízben, majd óvatosan kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Fanyar szőlőhöz adhatunk több lime vagy citromlevet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.