A bacont kiterítjük, és nagyjából 1 centis darabokra csíkozzuk. Egy serpenyőbe tesszük a szalonnadarabokat, és alacsony hőmérsékleten 10-15 perc alatt ropogósra, zsírjára pirítjuk. Az elkészült pirított szalonnát kivesszük a serpenyőből, a kisült zsírt leöntjük, egy keveset a serpenyőben hagyunk.
A visszamaradt zsiradékon a megtisztított, apró kockákra vágott hagymát alacsony hőmérsékleten dinsztelni kezdjük, sózzuk, és gyakran keverve pároljuk. Hagyjuk, hogy kicsit le is piruljon, akkor jó, ha a hagyma puha, és halványbarna színű.
Ha elértük a kívánt állagot, hozzáadjuk a fokhagymanyomóval préselt fokhagymagerezdeket, közben kevergetjük, fűszerezzük füstölt paprikával, majd ezt is elkeverjük.
Ha a zsíron feloldódott a paprika, felöntjük a whiskey-vel, picit elforraljuk az alkoholt, aztán tovább fűszerezzük juharsziruppal, balzsamecettel, megszórjuk kakukkfűvel, ízesítjük borssal. 1-2 percig kevergetve pároljuk. Zárásként hozzáadjuk a barna cukrot, kevergetve megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, és besűríti az alapot. Végül jöhet az istenien, ropogós bacon, alaposan összekeverjük, és ha dzsemsűrűségűvé vált a keverékünk, levesszük a tűzről.
Nézd meg videón is, hogyan készül a bacondzsem:
Megjegyzés
Kiváló ízes-füstös, egyszerre édes, sós és savanyú ízű bacondzsem tökéletes feltétje lehet hamburgernek, szendvicseknek, de kínálhatjuk sajtok mellé vagy egyszerűen csak egy szelet friss kenyérrel is kitűnő csemege válik belőle. El is tehetjük üvegekbe, hűtőben hosszú ideig eláll, megéri nagy adagot készíteni belőle, mert biztosan hamar elfogy.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.