A hagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, és kikanalazzuk a magos, puha részét. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, a kaprot apróra vágjuk.
Egy serpenyőben, egy evőkanál olívaolajon a hagymát alacsony hőmérsékleten 5-6 perc alatt üvegesre dinszteljük. Az elején megsózzuk, és ha már összeesett, hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
Egy keverőtálba rakjuk a darált húst, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a főtt rizst, fűszerezzük a kapor egyharmadával, a majoránnával, ízesítjük sóval, borssal, az egészet jó alaposan összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy magasabb falú tepsibe vagy jénaiba egy evőkanál olajat öntünk, megsózzuk. Erre helyezzük a tökhajókat, kicsit megmozgatjuk, hogy az olajat és a sót is eloszlassuk a tepsi alján, majd enyhén sózzuk a tetejét is. Azután a tököket megtöltjük a húsos keverékkel, kézzel formázzuk, és enyhén megnyomkodjuk, tömörítjük a tölteléket.
Egy tálba rakjuk a tejfölt, hozzáadjuk a maradék kaprot, jól összekeverjük, és megkenjük vele a töltelék tetejét. Egy keveset hagyhatunk a tálaláshoz is.
Vizet öntünk a tepsi aljára, lefedjük, majd az előmelegített sütőben 50 percig sütjük. 50 perc elteltével levesszük a tetejét, a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük, és további 15 percig sütjük, vagy amíg a tejföl meg nem pirul a tetején.
Az elkészült töltött tököt melegen tálaljuk, meglocsolhatjuk a megmaradt kapros tejföllel, fogyaszthatjuk rizzsel vagy friss kenyérrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.