Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig.
Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.
A megsült tésztát még melegen fondannal bevonjuk. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.
Megjegyzés
1971-es kiadású, kissé viseletes szakácskönyvemből idéztem - nagyon sokat tanultam kezdőként belőle, és láttam az oldalon, hogy nincs fent kép a sütijéről.
Régen sütöm már ezt a finom és régi süteményt, annyiban változtatok rajta, hogy egyik sorba más fajta lekvárt kenek, és a tűzhelyhez tartozó nagy lapos tepsibe sütök egyből dupla adagot, valamint a bevonatot szoktam másképp készíteni.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.