Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hihetetlenül légies, omlós és könnyű, egyszerűen tényleg ellenállhatatlan a szuflé, bármilyen ízben is készüljön. A rettegett és túlmisztifikált felfújtak pedig pofon egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, csak néhány alapszabályt kell betartanunk.

Ez az a desszert, amire étteremben mindig várni kell 10-15 percet, mert csak frissen az igazi. És egyszemélyes adagokban készül kis tálkákban. És folyik a közepük. És isteniek. :)

 

Gesztenyefelfújt csokoládés és vaníliás öntettel, hmmm...
Gesztenyefelfújt csokoládés és vaníliás öntettel, hmmm...

 

A sütőben szépen megnövő, levegőtől magasodó sütik csak frissen és melegen jók, hamar összeesnek, és ez így van jól, össze is kell esniük. Nincs bennük térfogatnövelő sütőpor, csak a tojás dolgozik, és csak felfújtként - vagyis még nem összeesve – az igazi. Viszont jó hír, hogy a kész tészta kiporciózva, tálkákba előkészítve akár fagyasztható is, a megfelelő pillanatban – vasárnapi vagy ünnepi ebéd, vendégség, édeskettes-gyertyafényes – pedig 10-15 perc alatt a sütőben frissen elkészíthető.

 

Fehércsokis szuflé savanykás erdei gyümölcsös joghurtfagyival
Fehércsokis szuflé savanykás erdei gyümölcsös joghurtfagyival

 

Nekünk ez a fagyasztásos megoldás volt a legnagyobb újdonság és jó hír a Chefparade Sütikurzusán, no meg néhány tényleg apró praktika, amivel még különlegesebbé tehető ez a légies desszert. Mohácsi Zoltán mestercukrásszal 4 féle szuflét készítettünk, de mivel ezek az édes felfújtak csak frissen jók, mindegyikből egy-egy kóstoló adagot sütöttünk meg, a többit hazahoztuk, lefagyasztottuk, hogy a megfelelő időben pillanatok alatt elképesztő finomságot varázsoljunk az asztalra.

Étcsokis szuflé

 

A legjobb dolog, ami a vaníliafagyival történhet, ha szuflé mellé tálaljuk gyümölcsraguval :)
A legjobb dolog, ami a vaníliafagyival történhet, ha szuflé mellé tálaljuk gyümölcsraguval :)

 

Hozzávalók:
4 tojás
4 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
20 szem meggy
Valamint:
keserű kakaópor
vaníliafagyi

Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel. A tojásokat felütjük, és habverővel simára keverjük.

A vajat felmelegítjük-felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott csokoládét, és addig keverjük, amíg a csoki hibátlanul fel nem oldódik. Hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük habverővel, majd mehet bele a lisztes cukor, ezzel is elkeverjük.

 

Liszt helyett kakaóporral, cukorral, darált mogyoróval, dióval is behinthetjük a kivajazott formákat, mesés lesz!
Liszt helyett kakaóporral, cukorral, darált mogyoróval, dióval is behinthetjük a kivajazott formákat, mesés lesz!

 

A szufléformákat olvasztott vajjal kikenjük, kakaóporral megszórjuk, majd ¾ részig töltjük a tésztával. Mindegyikbe 2 szem meggyet teszünk, majd 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 8-10 percig sütjük, nem tovább, hogy a közepe lágy, folyós maradjon.

Azon melegében tányérra borítjuk, vaníliafagyival tálaljuk.

Mi gyümölcsragut is kaptunk hozzá, ami így készült:

Gyümölcsragu

Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs (szeder, eper, áfonya, ribizli)
5 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
2,5 dkg keményítő

Elkészítés: A gyümölcs 1/3 részét felfőzzük a cukorral, megvárjuk, míg is levet ereszt. A keményítőt pici vízzel elkeverjük, majd a forró gyümölcshöz adjuk, 2-3 perc alatt besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék gyümölcsöt (fagyosan), és félretesszük. A forró raguban felolvadnak a gyümölcsök, amik vissza is hűtik a ragut, így gyorsan és energiatakarékosan kész is az isteni ragu.

A Chefparade Sütisuliban a fenti csokis szuflén kívül készítettünk fehércsokis felfújtat, amihez a formákat őrölt mandulával szórtuk meg, isteni lett a kissé pirult mandula bevonatént, illetve mennyei lett a gesztenyés felfújt is. Ezek mind fagyaszthatóak, és a mélyhűtőből mehetnek egyenesen a sütőbe!

 

Mehetnek vagy a sütőbe, vagy a fagyasztóba!
Mehetnek vagy a sütőbe, vagy a fagyasztóba!

 

- A kivajazott formákat beszórhatjuk cukorral, kakaóporral, őrölt mandulával, dióval, pisztáciával, izgalmasabb lesz a szuflénk! - Az édesebb felfújtakba keverhetünk savanykás gyümölcsöt, vagy adhatunk hozzá pikánsabb, fanyarabb szószt, fagyit. A fehércsokis változathoz erdei gyümölcsös fagyi illik, vagy a tésztába csempészett ribizkeszemek sem ronthatják el. - Mindig forró sütőbe toljuk a szuflékat, hogy a gyors hőmérsékletváltástól szépen megnőjenek! - Ne süssük túl őket, akkor jó, ha a közepük folyik!


 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.