Ez az a desszert, amire étteremben mindig várni kell 10-15 percet, mert csak frissen az igazi. És egyszemélyes adagokban készül kis tálkákban. És folyik a közepük. És isteniek. :)
A sütőben szépen megnövő, levegőtől magasodó sütik csak frissen és melegen jók, hamar összeesnek, és ez így van jól, össze is kell esniük. Nincs bennük térfogatnövelő sütőpor, csak a tojás dolgozik, és csak felfújtként - vagyis még nem összeesve – az igazi. Viszont jó hír, hogy a kész tészta kiporciózva, tálkákba előkészítve akár fagyasztható is, a megfelelő pillanatban – vasárnapi vagy ünnepi ebéd, vendégség, édeskettes-gyertyafényes – pedig 10-15 perc alatt a sütőben frissen elkészíthető.
Nekünk ez a fagyasztásos megoldás volt a legnagyobb újdonság és jó hír a Chefparade Sütikurzusán, no meg néhány tényleg apró praktika, amivel még különlegesebbé tehető ez a légies desszert. Mohácsi Zoltán mestercukrásszal 4 féle szuflét készítettünk, de mivel ezek az édes felfújtak csak frissen jók, mindegyikből egy-egy kóstoló adagot sütöttünk meg, a többit hazahoztuk, lefagyasztottuk, hogy a megfelelő időben pillanatok alatt elképesztő finomságot varázsoljunk az asztalra.
Étcsokis szuflé
Hozzávalók:
4 tojás
4 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
20 szem meggy
Valamint:
keserű kakaópor
vaníliafagyi
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel. A tojásokat felütjük, és habverővel simára keverjük.
A vajat felmelegítjük-felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott csokoládét, és addig keverjük, amíg a csoki hibátlanul fel nem oldódik. Hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük habverővel, majd mehet bele a lisztes cukor, ezzel is elkeverjük.
A szufléformákat olvasztott vajjal kikenjük, kakaóporral megszórjuk, majd ¾ részig töltjük a tésztával. Mindegyikbe 2 szem meggyet teszünk, majd 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 8-10 percig sütjük, nem tovább, hogy a közepe lágy, folyós maradjon.
Azon melegében tányérra borítjuk, vaníliafagyival tálaljuk.
Mi gyümölcsragut is kaptunk hozzá, ami így készült:
Gyümölcsragu
Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs (szeder, eper, áfonya, ribizli)
5 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
2,5 dkg keményítő
Elkészítés: A gyümölcs 1/3 részét felfőzzük a cukorral, megvárjuk, míg is levet ereszt. A keményítőt pici vízzel elkeverjük, majd a forró gyümölcshöz adjuk, 2-3 perc alatt besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék gyümölcsöt (fagyosan), és félretesszük. A forró raguban felolvadnak a gyümölcsök, amik vissza is hűtik a ragut, így gyorsan és energiatakarékosan kész is az isteni ragu.
A Chefparade Sütisuliban a fenti csokis szuflén kívül készítettünk fehércsokis felfújtat, amihez a formákat őrölt mandulával szórtuk meg, isteni lett a kissé pirult mandula bevonatént, illetve mennyei lett a gesztenyés felfújt is. Ezek mind fagyaszthatóak, és a mélyhűtőből mehetnek egyenesen a sütőbe!
- A kivajazott formákat beszórhatjuk cukorral, kakaóporral, őrölt mandulával, dióval, pisztáciával, izgalmasabb lesz a szuflénk! - Az édesebb felfújtakba keverhetünk savanykás gyümölcsöt, vagy adhatunk hozzá pikánsabb, fanyarabb szószt, fagyit. A fehércsokis változathoz erdei gyümölcsös fagyi illik, vagy a tésztába csempészett ribizkeszemek sem ronthatják el. - Mindig forró sütőbe toljuk a szuflékat, hogy a gyors hőmérsékletváltástól szépen megnőjenek! - Ne süssük túl őket, akkor jó, ha a közepük folyik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.