Elkészítés: Az almát felnégyelem, magházából kilakoltatom, héjától megfosztom, sőt nagy lyukú reszelőn még le is reszelem. A répát megpucolom és citromreszelőn szétforgácsolom. Egymásra halmozom a kétfajta reszelményt, majd nem túl erősen kinyomkodom a levüket (maradjon bennük némi nedvesség). A kinyert léből kb. 1 dl-nyit félreteszek, a többit kedves egészségemre elfogyasztom. A reszelményes tálat letakarva félreteszem.
A kibögrézett cukrot nagy, mély tálba öntöm, ráütöm a 2 tojást, és krémesre, habosra keverem. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve beleöntöm az étolajat. Most az előzőleg gondosan elegyített liszt-szódabikini-só-fűszer keveréket 3-4 részletben, magasról a tojáskrémes edénybe öntöm, mindvégig folyamatosan kavarom. Ez utóbbi nem is olyan egyszerű, mert jó sűrű a masszánk, éppen ezért a félretett lével könnyítsük meg a dolgunkat (öntsük bele) :). A darált diót is keverjük a pépbe, végül adjuk hozzá a félretett reszelményt, s jól átforgatva egyneműsítsük a masszát.
Ha elkészültünk, nyissuk szét a kapcsos tortaformát (átmérő: 24/26 cm), annak kerek alját tegyük sütőpapírra, rajzoljuk körül, a kivágott körlapot pedig helyezzük rá. Az „abroncsot” vékonyan kenjük ki vajjal, végül zárjuk össze a formát. (Minderre azért van szükség, hogy a megsült tortát könnyebben el tudjuk majd választani.)
Nem maradt más hátra, mint a massza formába öntése. A formát alsó-közép rácsra tegyük, és 10 percig 240 fokon, további 40-50 percig 200 fokon süssük (gázsütőre vonatkozó adatok.) Akkor van kész, amikor szép sötétbarna, kissé rücskös, esetleg picit repedt a teteje, és középen sem folyós már, hanem ruganyos (tűpróba).
Az abroncs kinyitását követően a kihűlt torta aljáról még le kell ügyeskednünk a körlemezt és a sütőpapírt, vagyis meg kell fordítani (aztán meg vissza a talpára).
Ez a torta bevonat nélkül, natúr állapotban is kitűnő, de ha fel akarjuk dobni, adjunk rá egy finom, édes köpenyt. Én most vaníliás cukormázzal vontam be, de csokimázzal is nagyon finom. Néhány órányi hűtőben állás kifejezetten előnyére válik a sütinek (a máz megszilárdulásához 1-2 órányi hűtésre mindenképpen szükség van).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.