A vajat kis kockákra vágjuk, és összemorzsoljuk a liszttel egy nagyobb tálban. Ha a liszt és vaj keveréke már a nedves homokhoz hasonló állagú, hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a tojást, sóval ízesítjük, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. (Ha nehezen áll össze és morzsolódós, adjunk hozzá egy nagyon kevés hideg vizet.)
Ezután egy kb. 4-5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle (de tulajdonképpen bármilyen méretű lehet, attól függően, hogy milyen nagy kekszeket szeretnénk.) Folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az előre megformázott rúdból kb. fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Tippek:
Hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert akkor lesz omlós a kekszünk.
Tetszés szerint megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal, vagy egyszerűen szurkáljuk meg őket egy villával, hogy kapjanak valamilyen mintát, de persze "csupaszon" is finomak lesznek.
Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, használhatunk robotgépet is, aminek a késes keverőjében pillanatok alatt összekeverhetjük a lisztet és a vajat. Majd ezután tegyük tálba vagy gyúródeszkára, és adjuk hozzá a többi összetevőt. Akár néhány nappal korábban is elkészíthetjük a tésztát, majd tároljuk hűtőben a sütésig.
Szaggathatjuk is a kekszeket (különböző kiszúró formákkal), ebben az esetben nem is kell rudat formálni belőle, elég egy cipót kialakítani, majd sütés előtt kinyújtani és kiszaggatni a kívánt formákat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.