A lengyos tejhez adunk két teáskanál cukrot, meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A liszthez adunk egy csipet sót, majd átszitáljuk. A citrom és a narancs héját lereszeljük , majd összekeverjük a porcukorral.
A keverőtálba beleöntjük a visszahűtött, olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a rumot, és a felfuttatott élesztőt. Ezután rákanalazzuk a lisztet, rászórjuk a citrusos porcukrot, majd robotgéppel, pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én először géppel dagasztom, majd kézzel is, hogy szép sima legyen a tészta.) majd egy lisztezett kelesztőtálba tesszük, éslangyos helyen, kb. egy óra alatt, a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb szaggatóval kiszúrjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a karikákat, egymástól kicsit távolabb. A közepüket kiszúrjuk egy kisebb szaggatóval, majd a leeső részeket összegyúrjuk, és az előzőhöz hasonlóan szintén kiszúrjuk. Letakarjuk egy konyharuhával, majd kb. 30 perc alatt újrakelesztjük a tésztát.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 17-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük a fánkokat. (Én légkeverésnél 160 fokon, 17 percig sütöttem.)
A csokoládékat külön-külön tálba tördeljük, majd a tejcsokoládéhoz hozzáadjuk az étolajat, és gőzfürdő fölött felolvasztjuk mindegyiket. Ezután ízlés szerint bevonjuk a felolvasztott csokoládékkal a kihűlt fánkokat, majd megszórjuk színes szórócukorral, és hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen a tetejükön.
A fánk tésztája pillekönnyű, és még másnap is finom puha..... persze, ha marad belőle. Ízlés szerint porcukorral megszórva, és házi lekvárral is tálalhatjuk. 14-16 darab lesz belőle!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.