Farsangi szalagos fánk
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Eperdzsem tartósítószer nélkül recept
recept
Bonyolult

Eperdzsem tartósítószer nélkül

120 perc
10 adag
Olcsó
5
2020. 06. 13.
Hozzávalók
3kg eper (apróbb szemű, édes, érett )
1.2kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
10db üveg (csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es )

Elkészítés

  1. Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.
  2. Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta - sok eperszem így is egyben és darabos marad - felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig, közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.
  3. A forró lekvárt kimosott - legkönnyebb mosogatógépben, magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe, majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük- a módszer leírását a megjegyzésnél találjátok -, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.

    EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>>

    EPERLEKVÁR ÉS EPERDZSEM - 9 SZUPER RECEPT BEFŐZÉSHEZ >>>

    ÍGY LESZ AZ EPERLEKVÁR OLYAN, MINT A NAGYIÉ! 9 TIPP BEFŐZÉSHEZ >>>

Megjegyzés
Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom. Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékelten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll - ha marad rá ideje.

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Bodzás eperlekvár
Recept
Egyszerű

Bodzás eperlekvár

75 perc
|
0 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2023.06.04.

Chia magos eperlekvár
Recept
Egyszerű

Chia magos eperlekvár

50 perc
|
3 adag
|
Megfizethető
Czipczer Tamara szerző profilképe

Czipczer Tamara

|

2022.06.03.

Eperlekvár
Recept
Egyszerű

Eperlekvár

60 perc
|
5 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2022.06.01.

Eperlekvár
Recept
Mester

Eperlekvár

70 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2022.05.30.

Eperdzsem egyszerűen
Recept
Egyszerű

Eperdzsem egyszerűen

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2022.05.24.

Eperlekvár krémesen
Recept
Mester

Eperlekvár krémesen

120 perc
|
10 adag
|
Átlagos
Rozsnyai Gabriella szerző profilképe

Rozsnyai Gabriella

|

2019.06.15.

Rakott palacsinta erdei gyümölcsökkel
Recept
Egyszerű

Rakott palacsinta erdei gyümölcsökkel

15 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Szepesi Ágnes szerző profilképe

Szepesi Ágnes

|

2017.12.01.

Eperdzsem római tálban sütve
Recept
Egyszerű

Eperdzsem római tálban sütve

120 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

|

2017.06.15.

Hasonló receptek

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2025.02.05.

Csokis lávasüti recept
Recept
Rafinált

Csokis lávasüti

32 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

|

2024.11.15.

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2024.09.22.

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.22.

Friss receptek

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is) recept
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

18 perce

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.