A csirkét átmossuk, szárítjuk. Egy narancs héját lereszeljük, félretesszük. Félbevágjuk a hámozott narancsot, levét kifacsarjuk, a kijött rostokat félretesszük. Egy másikkal ugyanígy járunk el, csak hámozás nélkül.
Egy tálkában összekeverjük a fűszereket, kivéve a szegfűszeget és a sima jódozott sót. A keverék felével bekenjük a csirke belsejét, és beleteszünk egy fél evőkanál szegfűszeget, a narancsbelet és 6 gerezd fokhagymát.
A maradék 4 gerezd fokhagymát a narancshéjhoz reszeljük, homogénre keverjük a fűszerkeverék másik felével, és alaposan bekenjük vele a kívülről vékonyan bezsírozott csirkét. Két narancsot megpucolunk, gerezdekre szedünk, amiket utána megfelezünk. A vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a narancsdarabokhoz hasonló méretűre.
Egy kis marék zsírral kikenünk egy tepsit, az állatot a közepére helyezzük, majd meglocsoljuk a narancs levével és a borral. Mellé pakoljuk a narancsokat és a hagymát, a maradék szegfűszeget köré szórjuk. A szárnyához, combjához és a nyíláshoz egy-egy hagymacikket dugunk. Erre azért van szükség, mert így a szárnyak és a combok távolabb helyezkednek el a testtől, ezáltal szebben megpirulnak; illetve a nyílás elzárásával belülről jobban párolódik a csirke.
Alufóliával lefedjük, szúrunk rá pár lyukat, majd 75 percig pároljuk. Ezután leszedjük a fóliát, és 30 percre visszatesszük sülni. Ha nem süt egyenletesen a sütőnk, érdemes félidőben megfordítani a tepsit.
A sütés végeztével kiszedjük a hús mellől egy lábosba (ne zománcosba!) a narancsot, a hagymát és a szaftot, a szegfűszegeket eltávolítjuk belőle. Leturmixoljuk, és addig forraljuk, míg kissé be nem sűrűsödik.
A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, bő olajban kisütjük. Sóval (jódozott) meghintjük. A csirkét a sült krumplival és a narancsmártással tálaljuk.
Megjegyzés
Ez egy nagyon fűszeres étel, aki nem szereti a domináns ízeket, annak semmiképp nem ajánlom. Igen, 4 evőkanál fahéj, és igen, 5 evőkanál asztali só. Kevésbé tömény, mint jódozott társa, nagy szemű, így fűszerkeverékekhez kiváló alapanyag (persze csak sütés-főzéshez, mert nagyon kemény).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.