Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Félbarna kovászolt kenyér recept
recept
Mester
Glutént tartalmazó gabonafélék

Félbarna kovászolt kenyér

120 perc
6 adag
Megfizethető
2019. 04. 28.

Elkészítés

  1. A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.
  2. A dagasztógép csészéjében összekeverjük a vizet a kétféle liszttel, majd 30 percet pihentetjük. Utána hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel, végül a sót is beleszórjuk és további 5 percet dagasztjuk. Az elkészült tésztát összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva 30 percet pihentetjük.
  3. Az első fél óra elteltével lisztezetlen deszkára borítjuk és finoman, ujjbeggyel elterítjük, hogy téglalap formát kapjunk. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, majd felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, letakarva 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük 30 percenként, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
  4. A pihentetés után újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.
  5. A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
  6. Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.

NÉZd MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI, A PÉK A FÉLBARNA KOVÁSZOs KENYERET

Megjegyzés
A házilag készült kovászos kenyérnél nincs is finomabb.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Fánk, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Fánk, ahogy Szabi a pék készíti

120 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti

60 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Céklás-diós kenyér
Recept
Egyszerű

Céklás-diós kenyér

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
SÁNDOR ADRIENN szerző profilképe

SÁNDOR ADRIENN

Kovászos rozscipó
Recept
Rafinált

Kovászos rozscipó

90 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Ökörszem, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Ökörszem, ahogy Szabi, a pék készíti

70 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Ropogós héjú apró péksütemények
Recept
Mester

Ropogós héjú apró péksütemények

90 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti recept
Recept
Mester

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kovászos rozscipó recept
Recept
Rafinált

Kovászos rozscipó

90 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti recept
Recept
Mester

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Duplasajtos-snidlinges pogácsa recept
Recept
Mester

Duplasajtos-snidlinges pogácsa

55 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kovászos kenyér recept
Recept
Mester

Kovászos kenyér

60 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Kenyér Művész szerző profilképe

Kenyér Művész

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.