Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Félbarna kovászolt kenyér recept
recept
Mester
Glutént tartalmazó gabonafélék

Félbarna kovászolt kenyér

120 perc
6 adag
Megfizethető
2019. 04. 28.

Elkészítés

  1. A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.
  2. A dagasztógép csészéjében összekeverjük a vizet a kétféle liszttel, majd 30 percet pihentetjük. Utána hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel, végül a sót is beleszórjuk és további 5 percet dagasztjuk. Az elkészült tésztát összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva 30 percet pihentetjük.
  3. Az első fél óra elteltével lisztezetlen deszkára borítjuk és finoman, ujjbeggyel elterítjük, hogy téglalap formát kapjunk. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, majd felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, letakarva 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük 30 percenként, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
  4. A pihentetés után újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.
  5. A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
  6. Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.

NÉZd MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI, A PÉK A FÉLBARNA KOVÁSZOs KENYERET

Megjegyzés
A házilag készült kovászos kenyérnél nincs is finomabb.

Recept értékelése

Ajánljuk még

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti

60 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Céklás-diós kenyér
Recept
Egyszerű

Céklás-diós kenyér

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
SÁNDOR ADRIENN szerző profilképe

SÁNDOR ADRIENN

Fánk, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Fánk, ahogy Szabi a pék készíti

120 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Kovászos rozscipó
Recept
Rafinált

Kovászos rozscipó

90 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Ökörszem, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Ökörszem, ahogy Szabi, a pék készíti

70 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Szabi, a pék szerző profilképe

Szabi, a pék

Ropogós héjú apró péksütemények
Recept
Mester

Ropogós héjú apró péksütemények

90 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti recept
Recept
Mester

Túrós batyu, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kovászos rozscipó recept
Recept
Rafinált

Kovászos rozscipó

90 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti recept
Recept
Mester

Pacsni, ahogy Szabi, a pék készíti

55 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Duplasajtos-snidlinges pogácsa recept
Recept
Mester

Duplasajtos-snidlinges pogácsa

55 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kovászos kenyér recept
Recept
Mester

Kovászos kenyér

60 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Kenyér Művész szerző profilképe

Kenyér Művész

Friss receptek

Zserbópite recept
Recept
Egyszerű

Zserbópite

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Panettone (olasz specialitás) recept
Recept
Rafinált

Panettone (olasz specialitás)

105 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Klasszikus zakuszka recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus zakuszka

45 perc
|
12 adag
|
Átlagos
KOCSIS BÁLINT szerző profilképe

KOCSIS BÁLINT

Sárgaborsó-krémleves recept
Recept
Egyszerű

Sárgaborsó-krémleves

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Klasszikus képviselőfánk recept
Recept
Mester

Klasszikus képviselőfánk

65 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Pallagi Flóra szerző profilképe

Pallagi Flóra

Pho leves marhahúsból recept
Recept
Mester

Pho leves marhahúsból

180 perc
|
6 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pudingos ökörszem kétféle töltelékkel recept
Recept
Mester

Pudingos ökörszem kétféle töltelékkel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült szilvás gesztenyetorta recept
Recept
Rafinált

Sült szilvás gesztenyetorta

120 perc
|
12 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Nagyon csokis karamellás keksztorta recept
Recept
Egyszerű

Nagyon csokis karamellás keksztorta

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
 Szandi szerző profilképe

Szandi

Brassói aprópecsenye air fryerben recept
Recept
Egyszerű

Brassói aprópecsenye air fryerben

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Gesztenyekrémes piskótatekercs egyszerűen recept
Recept
Egyszerű

Gesztenyekrémes piskótatekercs egyszerűen

60 perc
|
8 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Mézes puszedli egyszerűen recept
Recept
Egyszerű

Mézes puszedli egyszerűen

45 perc
|
15 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.