6 dkg rozskovászt megetetünk 6 dkg vízzel és 6 dkg rozsliszttel a sütés előtt 8 órával. A konyhapulton hagyjuk.
A vizet az aktív kovásszal a dagasztógép táljában 1 perc alatt összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és további 5 percet kevertetjük. Végül hozzáadjuk a sót, amivel még 1 percet dagasztjuk. A tésztát kiolajozott tálba tesszük és letakarva pihentetjük 15 percet.
A pihentetett kenyértésztát meghajtogatjuk háromszor (15 percenként), majd újabb 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán elfelezzük a tésztát, óvatosan, ujjbeggyel dolgozunk és a széleket középre hajtva (gömbölyítve), cipót formázunk belőlük.
Kilisztezett szakajtókba tesszük a két cipót, hajtással fölfelé, majd 1 órát pihentetjük letakarva.
Sütőlapra borítjuk, majd 250 fokra előmelegített, gőzös sütőben - hagyományos sütő aljába, egy tűzálló tálban fél liter forró vizet teszünk - sütjük 20 percet. Ekkor 220-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 30-35 percig sütjük a kenyereket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nézd meg videón, hogyan készül a kovászos rozsos cipó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.