1/2 dl langyos tejben keverjünk el 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1-2 ek lisztet és meleg helyen futtassuk fel.
A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót és a cukrot. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az olvasztott vajat, a tojást és tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.
Kezdjük dagasztani. Egy ideig nagyon ragacsos a tészta, de ne adjunk hozzá több lisztet, hamarosan szépen le fog válni a kezünkről és a deszkáról. Ha ezzel elkészültünk, folpackkal takarjuk le az edényt, és 40-50 percig meleg helyen kelesszük a kalácsot.
Miután megkelt, borítsuk deszkára, osszuk el négy részre - vagy ahány szálból készítjük a fonatot. A tésztákból formáljunk kis cipókat, konyharuhával takarjuk le, és 10 percig hagyjuk pihenni. A cipókat nyújtsuk ki, formáljunk belőlük kellő hosszúságú szálakat. A rudak végeit csippentsük össze és fonjuk meg a kalácsot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, és hagyjuk még 30 percet kelni.
Közben a sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A megkelt kalácsot ismét lekenjük a tojással, majd a sütőbe tesszük, és kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Az első kalács, ami ugyanolyan állagú, mint a bolti, könnyű, foszlós.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.