A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót.
A maradék lisztet hozzászitáljuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.
Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat – mint egy copfot – befonjuk.
A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
Ezután kivesszük a sütőből, a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd visszatoljuk, és további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.