Elkészítés: Minden hozzávalót a kenyérsütő gépbe teszek, és 1,5 órás keverő-kelesztő programra állítom.
Amikor készen van, a tésztát lisztezett asztalra borítom és elfelezem. Az egyik feléből egy szép cipót formálok. Egy nagyobb ovális-fedeles hőálló tál alját vékonyan kiolajozom, ebbe csusszantom bele a tésztát, éles késsel 3 csíkot metszek bele. Egész tojással vékonyan megkenem. Az edény tetejét langyos vízzel átöblítem, majd ráteszem a helyére, és ebben kelesztem a kenyeret 1 jó órát.
A másik tésztát 8 felé vágom. Minden darabot újból 3 felé vágok, és két kéz között kisodrom vékony nudlikká, majd asztalra teszem, és megfonom őket. A végeiket aláhajtom a tésztának.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a copfokat, egész tojással megkenem a tetejüket. Ezután mákkal is meghintem, majd vizet spriccelek a tésztákra és a tepsibe, ráteszek egy másik tepsit, és hagyom kelni 25 percet. (Azért tepsit rakok rá, mert a konyharuhához hozzáérhet a tészta.)
A sütőt előmelegítem 200 C fokra. A megkelt copfokat újra megspriccelem vízzel, és betolom a sütőbe, 23-25 perc alatt elkészül. Amint kivettem, rögtön lekenem mindegyiket langyos vízzel, ettől megpuhulnak.
Ezután a kenyérről leveszem a tetőt, meghintem szezámmaggal a tetejét, kevés vizet spriccelek rá, visszateszem a tetőt, és mehet a 200 C fokos sütőbe. 50 perc alatt elkészül, de 10 perccel előtte a tetejét leveszem, hogy szabadon pirulhasson.
Amikor elkészült, ezt is langyos vízzel megkenem, kiborítom a tálból, és rácson hagyom kihűlni.
2024.11.29.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.