- A levest tulajdonképpen hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk, vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem. Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le. A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.
- A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket, és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.
- Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!
Recept és fotó: Fűszeres Eszter
Eszter a Konyhakiállítás felkérésére készítette el ezt a dél-amerikai-zsidó fúziós ételt.