Elkészítés: Kivajazunk 6 hőálló süteményes formát (brulée vagy szuflé forma).
Először elkészítjük a karamellt: a cukrot összemelegítjük a hideg vízzel egy edényben. Nem kevergetjük kanállal, az edényt mozgatjuk meg időnként körkörös mozdulatokkal. Kb. 8-10 perc alatt olvad meg a cukor és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kanál forró vizet. A kivajazott edények aljára öntjük, egyenlő arányban elosztva.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a krémet: egy forraló edénybe öntjük a tejet, a vanília magjait hozzákaparjuk (a rudat is beledobhatjuk a tejbe, a benne maradt magok még kifőnek), illetve beleszórjuk a kardamommagokat kissé megtörve. Felforraljuk, de ügyeljünk rá, nehogy kifusson. Amikor felforrt, a tűzről lehúzva, apránként adjuk hozzá a csokoládét, és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Lededjük, hagyjuk kb. 20 percig, hogy a fűszerek íze átjárja az egész krémet. Ezután leszűrjük, a vaníliarudat és a kardamommagokat kidobjuk.
Mindeközben a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk a szobahőmérsékletű! csokoládés tejet, alaposan elkeverjük, majd a karamellréteggel bevont aljú edényekben eloszlatjuk a krémet.
Az edényeket vízfürdőbe helyezzük, és kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Mindenképp ellenőrizzük, remegős állagúnak kell lennie, kihűlés után fog végleg megdermedni.
A sütőből kivéve szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd fóliával letakarva hűtőben hűtjük ki.
Tálalás előtt a formákat óvatosan 1-2 percre forrásban lévő vízbe mártjuk – így kissé megolvad a forma alján a karamell, és így könnyen és látványosan kifordítható a desszert. A forma szélét egy éles késsel körbevághatjuk - ez segít a kimozdításban. Lapos tányéron kínáljuk, kakaóporral meghintve.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.