Hagymás rostélyos
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mirinda-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Kardamomos-csokoládés creme caramel recept
recept
Mester

Kardamomos-csokoládés creme caramel

120 perc
0 adag
Megfizethető
2013. 09. 03.

Elkészítés

Elkészítés: Kivajazunk 6 hőálló süteményes formát (brulée vagy szuflé forma).

Először elkészítjük a karamellt: a cukrot összemelegítjük a hideg vízzel egy edényben. Nem kevergetjük kanállal, az edényt mozgatjuk meg időnként körkörös mozdulatokkal. Kb. 8-10 perc alatt olvad meg a cukor és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kanál forró vizet. A kivajazott edények aljára öntjük, egyenlő arányban elosztva.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.

Elkészítjük a krémet: egy forraló edénybe öntjük a tejet, a vanília magjait hozzákaparjuk (a rudat is beledobhatjuk a tejbe, a benne maradt magok még kifőnek), illetve beleszórjuk a kardamommagokat kissé megtörve. Felforraljuk, de ügyeljünk rá, nehogy kifusson. Amikor felforrt, a tűzről lehúzva, apránként adjuk hozzá a csokoládét, és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Lededjük, hagyjuk kb. 20 percig, hogy a fűszerek íze átjárja az egész krémet. Ezután leszűrjük, a vaníliarudat és a kardamommagokat kidobjuk.

Mindeközben a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk a szobahőmérsékletű! csokoládés tejet, alaposan elkeverjük, majd a karamellréteggel bevont aljú edényekben eloszlatjuk a krémet.

Az edényeket vízfürdőbe helyezzük, és kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Mindenképp ellenőrizzük, remegős állagúnak kell lennie, kihűlés után fog végleg megdermedni.

A sütőből kivéve szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd fóliával letakarva hűtőben hűtjük ki.

Tálalás előtt a formákat óvatosan 1-2 percre forrásban lévő vízbe mártjuk – így kissé megolvad a forma alján a karamell, és így könnyen és látványosan kifordítható a desszert. A forma szélét egy éles késsel körbevághatjuk - ez segít a kimozdításban. Lapos tányéron kínáljuk, kakaóporral meghintve.

Megjegyzés
Péter András receptje, fotó: Tóth András

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

Tegnap, 17:30

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Pihepuha kakaós csiga recept
Recept
Rafinált

Pihepuha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.11.25.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

Tegnap, 17:30

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Illatos-omlós csirke recept
Recept
Egyszerű

Illatos-omlós csirke

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

|

2025.02.07.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.