Az omlós sajtos pogácsa tésztájához a margarint és az élesztőt már előző este érdemes kivenni a hűtőből, és kint hagyni szobahőmérsékleten, mert szebbek lesznek így a pogácsák, és könnyebb is dolgozni az anyaggal, ha nem hideg.
A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráhintjük a cukrot, kicsit elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni. A lisztet egyenletesen összemorzsoljuk a margarinnal, majd felverjük a tojásokat, illetve lereszeljük a sajtot. A lisztbe beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáöntjük a felvert tojások 3/4 részét, valamint a sót és 10 dkg sajtot is adunk hozzá, majd az egészet egyneművé gyúrjuk.
Nem kell pihentetni a tésztát, gyúrás után egyből 2 cm magas lappá nyújtjuk, megkenjük a tetejét a maradék tojással, rászórjuk a megmaradt sajtot, kiszaggatjuk. Mielőtt nekiállunk szaggatni, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és előmelegítjük. Mivel szaggatás után a maradékot újra ki kell nyújtani, tojással megkenni és sajttal megszórni, így ehhez érdemes egy kis tojást és sajtot félretenni. A legvégén, mikor már csak egy nagyon pici tészta marad, abból perecet szoktunk hajtogatni.
Az első tepsit a margarinos papírral szoktuk kikenni, mert kb. annyi mindig marad rajta, ami ehhez elég, a többi tepsit már egyéb zsiradékkal kenjük ki és liszttel is megszórjuk, így nem ragad majd le. A zsírozás ne legyen vastag, mert akkor a pogi alja megbarnul.
A pogácsákat 180 fokon sütjük kb. 20-30 percig sütőtől függően. Fontos, hogy a pogácsát mindig forró sütőben és gyorsan kell sütni, mert különben kiszáradnak. Érdemes a sütő aljába egy fazék forró vizet tenni, hogy pára képződjön sütés közben, és ez is megvédje a pogikat a száradástól. Amikor a pogik teteje szépen megpirult, akkor van kész.
Miután kihűlt, érdemes lezárható edényben tartani, mert könnyen kiszárad.
Megjegyzés
A világ legfinomabb pogácsareceptje. Még soha sehol nem ettem ennél jobbat. Bár valószínűleg azért, mert ebben mindig anyu szíve is benne van! :) A receptet és a fotót Dindus küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.