Elkészítés: Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük az összes hozzávalóval, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük 1 órát.
Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, a citromhéjat, a citromlevet és a vaníliás cukrot meg a rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamommagot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni.
Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenjük, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék csak 2 rúdhoz elegendő. 35x20 cm-es legyen a tészta. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, behajtjuk a szélét, majd szépen feltekerjük szorosan, a hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel megbökjük, majd lekenjük tojássárgájával.
További 1 órát hűvös helyen kelesztjük, majd tojásfehérjével átkenjük, de előtte kézzel megnyomkodjuk a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben.
180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük alsó-felső sütéssel elektromos sütőben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.