Az élesztőt egy kevés langyos tejben 1 ek cukorral és pici liszttel felfuttatjuk. Habosra keverjük a puha vajat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a cukros masszát és a sót. A rumot és a maradék langyos tejet is hozzáöntjük. Sima tésztává dagasztjuk, majd 30 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a mákos tölteléket: feltesszük főni a tejet a cukorral, hozzákeverjük a mákot, kb. 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk kihűlni. Ha túl híg a massza, akkor sűrítjük egy kis búzadarával.
A megkelt tésztát belisztezett munkalapon kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Kb. 60 db korongunk lesz. A fele mennyiségre, kb. 30 korong közepébe teszünk 1-1 teáskanál máktölteléket vagy mogyorókrémet. A tészta szélét körben vékonyan megkenjük a felvert tojásfehérjével, majd befedjük a maradék korongokkal. Az egymásra rakott tészták széleit jól összenyomjuk. Az így elkészített fánkokat egy kisebb kiszúróval újra kiszaggatjuk és 30 percig pihentetjük.
Öntünk olajat egy edénybe vagy fánksütőbe és felforrósítjuk. A fánkokat közepes hőfokon bő zsiradékban aranybarnára sütjük. Kiszedjük őket szűrőkanállal és szalvétával kibélelt tálra tesszük, hogy a felesleges zsiradékot a papír felszívhassa.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.