Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x30-as peremes tepsit. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, majd langyosra hűtjük.
A mandulát megdaráljuk, a cukrozott narancshéjat és citromhéjat finomra vágjuk.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval, mézeskalácsfűszerrel és a darált mandulával. Eldolgozzuk a mézes masszában az egész tojásokat és a cukrozott narancshéjat, majd a keveréket a liszthez adjuk. Fakanállal jól összekeverjük (egyelőre ragad, nem baj!). A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A mézes tésztát tepsibe szedjük, lisztezett kézzel belenyomkodjuk. Kivehetjük papirostól is, és lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, majd visszatesszük tepsibe a papírral együtt.
Késheggyel 5x5 cm-es négyzeteket rajzolunk a tészta tetejére, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával, végül mindegyik négyzet közepére 1 szem cukrozott cseresznyét, köré pedig 4 szem mandulát nyomunk.
170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel, 30 percig alufóliával letakarva sütjük, majd további 10 percig fólia nélkül sütjük tovább. A süteményeket a jelölés mentén szeleteljük. Nem kell várni hogy, megpuhuljon azonnal fogyasztható.
Megjegyzés
A karácsonyi ünnepek ízvilágához tartoznak a fűszerekkel illatozó mézesek, különböző, változatos formában, aminek díszítésében a gyerekek is szívesen segédkeznek. Ez a finoman illatozó sütemény frissen is puha és omlós! Sokáig eltartható, mélyhűthető!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.