Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rote Grütze vaníliasodóval recept
recept
Bonyolult

Rote Grütze vaníliasodóval

45 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 07. 12.
Hozzávalók
50dkg meggy (érett )
25dkg eper
1.5dl száraz vörösbor (pl. kékfrankos)
5dkg barnacukor (a mennyiség a gyümölcsök cukortartalmától és ízléstől is függ)
1.5teáskanál kukoricakeményítő (pudingporral is helyettesíthető)
2db tojás (sárgája)
1rúd vanília ( kikapart belseje, kivonattal is helyettesíthető)

Elkészítés

Elkészítés: A gyümölcsöket alaposan megmosom, a meggyet kimagozom, a ribizlit egy villa segítségével leszemezgetem, az epret nagyobb darabokra vagdosom. Minden gyümölcsből egy-egy szűk maréknyi mennyiséget félreteszek, a többit összetöröm. Ezt a legegyszerűbb botmixerrel végezni egy kellően mély tálban. Gyakorlatilag néhány másodperc alatt darabosra zúzódnak és levet eresztenek.

Egy vastag falú lábosba szóróm a barnacukrot, enyhén karamellizálom. Ez annyit tesz, hogy csak addig pirítom, míg a cukorkristályok folyékonyak lesznek. Ekkor óvatosan hozzáadom a szobahőmérsékletű vörösbort. Vigyázni kell vele, mert a forró karamell a hideg folyadék hatására határozottan fröcskölni kezd. Állandó kevergetés mellett felforralom, hogy ne ragadjon az edény aljára a cukor, és a két komponens híg sziruppá elegyedjen. Mikor már nincsenek fakanállal érezhető cukordarabok a lábosban, hozzáadom a durvára mixelt gyümölcsöket, melyek levéből egy evőkanálnyit visszatartok. A gyümölcsös keveréket felforralom.

A gyümölcslében elkeverem a keményítőt, majd hozzáadom a forrásban lévő anyagokhoz, végül hozzáadom az egészben maradt gyümölcsöket. Besűrítem. Ez néhány percet vesz igénybe, olyan állagot kell kapni a végén, mint egy lágy krémnél, pudingnál ajánlatos, mert a hűtés során még sűrűsödnek az összetevők. A kész Grützét lapos tálra szedem, hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

Közben elkészítem a vaníliasodót. A vaníliarúd belsejét kikaparom, a tejet egy nyeles lábosba öntöm, hozzáadom a vaníliamagokat. Felforralom. Amíg kicsit hűl, a két tojássárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverem. Ráöntöm a vaníliás tejet. Ez azért fontos, mert így nem csapódik ki a tojásban lévő fehérje, és nem lesz csomós a végeredmény. Állandó kevergetés mellett elegyítem a két komponenst, majd visszaöntöm a lábosba, gyenge tűznél kb. 2-3 alatt besűrítem. Mivel ez sodó, az állaga önthető, folyékony marad. Lapos tálba öntöm, a tetejére folpackot feszítek, hogy ne bőrösödjön hűlés közben.

A szobahőmérsékletű Rote Grützét és a vaníliasodót hűtőszekrénybe teszem, és alaposan lehűtöm. Kis tálakba szedve tálalom, a vaníliasodóból mindenki annyit önt a piros zamatos gyümölcskása tetejére, amennyi jólesik.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További érdekességeket és fotókat a recepttel kapcsolatban itt találsz!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Recept
Mester

Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Pikáns karamellizált hagymalekvár recept
Recept
Egyszerű

Pikáns karamellizált hagymalekvár

60 perc
|
6 adag
|
Olcsó
 Habliliom szerző profilképe

Habliliom

Padlizsánkrém télire recept
Recept
Bonyolult

Padlizsánkrém télire

60 perc
|
0 adag
|
Olcsó
Móra Katalin szerző profilképe

Móra Katalin

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.