Elkészítés: Az olívaolajat nagy csipet sóval és borssal, valamint a menta és a rozmaring leveleivel összeturmixoljuk. A bárányt egy műanyag edénybe tesszük, leöntjük a zöldfűszeres olajjal, majd a tetejét rátéve alaposan összerázzuk. 2 napig hűtőben érleljük, időnként kivesszük, megforgatjuk, rázogatjuk.
Fogyasztás előtt 2,5 órával kivesszük a hűtőből, 1 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben felforrósítjuk a grillt (ennek hiányában egy serpenyőt), a sütőt pedig 150 fokra előmelegítjük. A grillen a hús minden oldalát elősütjük (kb. 3 perc oldalanként), majd egy tűzálló tálba téve, letakarva további 25 percig sütjük a sütőben. Végül kivéve 10 percig pihentetjük.
A mártáshoz a paradicsomok héját lehúzzuk (alján keresztet vágunk, csumáját kivágjuk, majd először lobogó vízbe tesszük, utána hideg vizet ráöntve könnyen lejön a héja), nagyobb kockákra vágjuk. A gombákat felcsíkozzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A vajat az olívaolajjal felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát. 2 perc után mehet hozzá a gomba és a paradicsom. Megszórjuk a lisztet, átkeverjük, majd felöntjük a húslével. Mikor felforrt, hozzáadjuk a füstölt sajtot, kevergetve megvárjuk, míg felolvad. Végül mártás sűrűségűre főzzük. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A galuskához nagyon apróra vágjuk a medvehagymát. Összekeverjük a liszttel, a tojásokkal, sóval, borssal és annyi vízzel, hogy nokedlitészta állaga legyen. Forró, lobogó sós vízbe szaggatjuk, 3 perc főzés után leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, végül az olívaolajba forgatjuk.
Tálaláskor a húst levágjuk a csontról, érmékre szeleteljük, megforgatjuk a visszamaradt szaftban. 1-1 adag galuskát tányérra teszünk, a hússzeletekkel és a mártással körítjük.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.