A szalonnát a serpenyőben lepirítjuk, majd kivesszük egy kis tálkába.
A sztrapacskáhoza krumplit nyersen lereszeljük (a kisebbik lyukú reszelőn), elkeverjük a tojással, annyi liszttel, amennyit felvesz, és megsózzuk. (Könnyű galuskatészta állagúnak kell lennie.) Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, ha feljött a víz felszínére leszűrjük, a szalonna zsírjára szedjük, és alaposan átforgatjuk.
A tejfölt és a juhtúrót hozzákeverjük a szalonnazsíros galuskához, jó sok fokhagymát teszünk bele, kicsit megborsozzuk, majd az egészet összepirítjuk a tűzhelyen.
A kész sztrapacskát a szalonnakockákkal megszórva tálaljuk.
A párom számára a sztrapacska kevés, ezért általában sütök mellé egy-két szelet húst (tarja, karaj, sóval-borssal fűszerezve), de illik hozzá a baconbe csavart szűzérme is, bár ezzel kicsit más jelleget kap. Próbáltam már sült kolbásszal is, úgy se rossz.
Hidegen is isteni, hűtőben egy napig érlelve lesz igazán finom, addigra átjárja az egészet a juhtúró és a fokhagyma íze.
A receptet Ailoleo, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.