Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejjel. Egy tálban alaposan összegyúrjuk a lisztet, az olvasztott vajat, a tejet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Ezután letakarva, meleg helyen a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt, négyfelé vágjuk, és 4 db cipót formálunk belőle. 2 cipót kakaóporral ízesítünk.
A kakaó nélküli tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére (25×39 cm), vékonyan megkenjük lekvárral, majd rátesszük az ugyanekkorára nyújtott kakaós lapot. Feltekerjük, és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik 2 cipóval ugyanígy járunk el.
További fél órát kelesztjük, majd lekenjük tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A sütés vége felé felmelegítjük a tejet, belekeverjük a vaníliás cukrot, és meglocsoljuk vele a kalácsot (ettől lesz a kalács szép foszlós).
Megjegyzés
A tésztában NINCS tojás!
A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.