Az élesztőt kb. 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk (úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat), és hozzáadjuk a liszthez. A kalácstészta többi hozzávalójával együtt egy nagyobb tálba tesszük, az egészet összedolgozzuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan összegyúrjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. ha szükségesnek látjuk még tehetünk bele a megadottnál többet is.)
Az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. majd ismét könnyedén átgyúrjuk, és még további 20-30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket: ehhez a puha vajat kikeverjük a kakaóporral és a porcukorral.
4 hosszúkás, mini sütőformát (15 cm hosszú) kikenünk vajjal és vékonyan kilisztezzük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a csokis krémmel, ráreszeljük a narancshéjat, és egyenletesen megszórjuk a kandírozott narancshéjjal. Ezután a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Hosszában félbevágjuk, és a két részt a vágott felükkel felfelé összetekerjük, majd a formába tesszük és még a pár percig pihentetjük.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kalács tetejét megkenjük a felvert tojással, majd aranybarnára sütjük az előmelegített sütőben.
Tipp:
Természetesen süthetjük egy nagyobb formában is az egész tésztát.
A tészta darabokat nagyjából olyan nagyságúra nyújtsuk, hogy a rövidebb oldal hossza megegyezzen a formánk hosszával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.