Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Töltött káposzta Nagymama receptje után recept
recept
Rafinált

Töltött káposzta Nagymama receptje után

120 perc
0 adag
Költséges
4.9
2011. 02. 24.

Elkészítés

Elkészítés: A füstölt csülköt és oldalast előző este beáztatom. Szintén akkor felkockázom a sertéscombot, feldarabolom a sertésoldalast, ezeket sózom, borsozom, lefedve, kevés olajjal meglocsolva másnapig a hűtőben pihentetem. A füstölt szalonnát felszeletelem, bőréig a szeleteket beirdalom, a kolbászt felkarikázom. Mindezekkel másnap, főzéskor nem lesz gondom. Jutalomként meglepem magam egy laza fröccsel.

Eljött a készítés napja, hozzá is látok. Elsőként a füstölt csülköt kicsontozom, tetszés szerinti méretűre, én olyan 2x2 centis kockákra vágom, zsíros és bőrös részeivel együtt. A füstölt oldalast felszeletelem, a szálas savanyú káposztát átöblítem, ha kell, akár kétszer is, a káposztaleveleket szintén átmosom, vastag ereit kivágom, majd mindezeket félreteszem.

Apróra vágom a hagymát, a libazsíron kevés sót hozzáadva megfonnyasztom, beleadom az átöblített rizst, kevés vízzel picit összefőzöm, ne puhuljon túlságosan meg!

A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a hagymán párolt rizst, az összezúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, és kevés pirospaprikával is meghintem, két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom.

Nekilátok a töltelékek készítésének. Kétfélét csinálok, nálunk van, aki káposztalevélbe csomagolva, és van, aki csak úgy, csomagolás nélkül szereti. Vizes kézzel a darált húsos masszámból teniszlabdányi gombócokat formálok, ezek felét belerejtem egy-egy káposztalevélbe, szépen becsomagolva, a többiből csak sima gombócokat formázok. Jó sok lett!

Dzsafi módjára benézek a kredencbe, és előveszem méretes, ovális zománcozott főzőedényemet, ebben készül majd a remekmű! Azt hiszem, most megérdemlek egy laza fröccsöt, töltöm is magamnak!

Jöjjön a második menet! A főzőedényem aljára teszem a szalonnaszeleteket, erre helyezek egy réteget a szálas savanyú káposztából, úgy a negyedét. Lazán, levegősen mehetnek rá a töltelékek, persze vegyesen, ebből és abból is. Közéjük adok az este előkészített, felkockázott sertéscombból, és a felkarikázott kolbászból, de ebbe a rétegbe kerül pár darab füstölt oldalas is. Meghintem pirospaprikával, és meglocsolom 2-3 evőkanálnyi tejföllel, lefedem szálas savanyú káposztával.

Most jön a darabolt füstölt csülökből, bőven, úgy a fele. Ide is kerül töltelék, fele-fele arányban, és a nyers oldalas darabok fele is itt lakik. Beledobom az egyik cseresznyepaprikát is, ne unatkozzon. Pirospaprika szórás lazán és tejföl, majd egy réteg szálas káposzta kerül rá, fedőrétegként.

És ismétlés a tudás anyja, megint, mint az első rétegben: töltelékek, a pörkölthús másik fele, kolbászokkal, füstölt oldalassal, cseresznyepaprika ide is kerülhet. Pirospaprika, tejföl megy rá, mindkettő mértékkel, mint eddig. Ezt is lefedem a maradék szálas káposztával, és akkor jön rá minden maradék. Töltelék, nyers oldalas, füstölt csülök, ha maradt még ki kolbász, hús, bármi, azaz minden. Ráöntöm a bort, lazán összerázom – komoly izomerősítő a benne lévők súlya miatt – felöntöm vízzel, tetejét meghintem még egyszer pirospaprikával, sózom, borsozom, alaposan meglocsolom tejföllel, lefedem.

Belököm a 150-160 fokra előmelegített sütőmbe, olyan 4-5 órányit hagyom főni saját levében. Nem rántom be, nem habarom. Az idő elteltével keményen belekóstolok, tölteléket, húsokat egyaránt tesztelem, ha kell, még megy vissza fedetten a sütőbe, ha jónak ítélem, akkor fedő nélkül tetejét kicsit rápirítom.

Tálaláskor friss ropogós félbarna kenyeret adok mellé, és persze tejföl sem hiányozhat az asztalról!

Megjegyzés
Tudom, ez nem kispályás adag, de a töltött káposzta, legalább is ez a formátuma azok közé az ételek közé tartozik, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz! Hát ez frissen, melegen tálalva, de felmelegítve, akár többször melegítve is bizton sikerre számíthat vendégeink körében. Arról nem is beszélve, hogy hűtőben jól tárolható, akár fagyasztható is, így ha váratlan látogatók érkeznek, van mit elővennünk. És persze nekem ez etalon, hisz bármikor készül, kerül a tányérba, drága Nagyimat idézi! Remélem, boldog valahol! A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4.9 / 5

7 értékelés

Ajánljuk még

Rakott zöldbab tejföllel
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Rakott zöldbab tejföllel recept
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin recept
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba recept
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival recept
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu recept
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve recept
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite recept
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta recept
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Négysajtos pizza recept
Recept
Egyszerű

Négysajtos pizza

75 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos lebbencsleves recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos lebbencsleves

65 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.