Elkészítés: A zsemléket felszeletelve tejbe áztatom. A karalábékat meghámozom, 8 darabnak a közepét macerásan, de alaposan kivájom. A másik két darabot felszeletelem, majd csíkokra vágom, a kivájt részeket is feldarabolom. A hagymát apróra vágom, a petrezselyemzöldjét hozzá illő darálón ledarálom. A kivájt és a felaprított karalábét ételízesítővel tuningolt vízben félpuhára főzöm.
Egy mélyebb serpenyőben felhevítem az olívaolajat, rádobom a felaprított hagymát, gyengén sózom, zsírjára pirítom. Megszórom kevés tárkonnyal, őrölt borssal, beleadom a piros aranyat (ízlés szerinti mennyiségben csemege vagy csípős változatát), felöntöm a borral. Ezután mehet bele a darált hús, lepirítom, meghintem a pirospaprikával, jól elkeverem, és felöntöm a húslével, összepárolom, hagyom elfőni a levét. Lehúzom a tűzről, megvárom, míg langyosra hűl.
Kinyomom a tejben áztatott zsemléket, egy keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a darált húst, a petrezselyem zöldjét. Alaposan összedolgozom két kezemmel.
Főzőlevükből kiveszem a kivájt karalábékat, a húsos töltelékkel megtöltöm őket.
Vajjal kikenek egy magasabb falu tűzálló tálat, ebbe helyezem a töltött karalábékat, mellé dobom a feldarabolt karalábét is. Öntök alá kevés vizet (kis bor is mehet bele, csak a zamata miatt), lefedem fóliával, és 160-170 fokosra előmelegített sütőben párolom 10-15 percig. Ez idő alatt csomómentesre keverem a tejfölben a lisztet.
Kiveszem a sütőből a tálamat, leveszem a fóliát, és a töltött karalábékat egy tálra szedem, melegen tartom. A tálban maradt karalábédarabkákat levével össze turmixszolom, mártássá forralom a lisztes tejföllel. Közben a töltött karalábékat visszateszem sütőtálamba, megszórom a reszelt sajttal, visszadugom a sütőbe, rápirítom a sajtot.
A sütőből kivéve azonnal tálalom, nyakon öntve a mártással. Köret nélkül is kellemes nyári csemege, de tetszés szerinti körettel is kínálhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.