A sütőtökös pite tésztájához a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót egy késes betétű robotgépbe tesszük, és alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a kis kockákra vágott jéghideg vajat, és többször leállítva, majd újraindítva a gépet összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj borsónyi darabokban maradjon.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és két evőkanál jéghideg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk.
A tésztából 2,5 cm vastag korongot formázunk, majd fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd kb. egy óra alatt süssük puhára.
Ha langyosra hűlt kanállal kikaparjuk a héjából, és botmixerrel pürésítjük.
A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük.
Előkészítünk egy kb 24-26 cm átmérőjű piteformát, és a pihentetett tésztát, lisztezett munkafelületen, a piteforma átmérőjénél annyival nagyobb körlappá nyújtjuk, amilyen magas a piteforma széle.
A tésztát nyújtófával a piteformába helyezzük, és egy éles késsel levágjuk a kilógó széleket, majd a tésztát, a formával 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel.
A tojásokat egy villával felverjük a vaníliaőrleménnyel, és cukor- habos vajhoz adjuk.
A sütőtökpüréből kimérjünk 1 kg-ot és ezt is a vajas-tojásos masszához keverjük, majd az egészet a pitetésztába töltjük.
A formát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragacsos, akkor jó.
Míg sül a pite elkészítjük a meringet.
A tojásfehérjéket a robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a keményítőt is.
A meringhez a cukorból, a vízből és a mézből szirupot főzünk. Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, elkezdjük el magas fordulaton habbá verni a tojásfehérjét.
Ha a szirup elérte a 118 fokot, alacsonyra vesszük a fordulatot és folyamatos keverés közben, a szirupot a tojáshabba csorgatjuk. Addig folytatjuk a habverést, míg a hab szobahőmérsékletűre hűl.
Kenjük a masszát a meleg sütőtökös pite tetejére kenjük, és pár percre visszatesszük a sütőbe, míg a habcsók kissé megkaramellizálódik.
A kész sütőtökös pitét egy sütőrácsra tesszük és felszeletelés előt hagyjuk teljesen kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.