A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta). Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután kettévesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük legalább egy órára.
Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az almás tölteléket.
Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk. Egy serpenyőbe beleöntjük a bort, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)
A zselatint simára keverjük a vízzel, majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezutánalaposan össze keverjük, és 1-2 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és kevergetve langyosra hűtjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket.
Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.
Megjegyzés
Az elkészült tortát ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt, de a marcipánréteget kár lenne lehagyni róla..... mert azzal nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.