A gombóchoz apróa kockázzuk a sonkát és a kenyeret, finomra vágjuk a petrezselymet és a zöldhagymát.
A tojást felütjük, hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat, majd a kenyeret, a sonkát és a zöldfűszereket, és homogén masszává keverjük, végül belekeverjük a lisztet. Félretesszük pihenni.
A leveshez a pórét felkarikázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáöntjük a bort és az alaplét, felforraljuk, 10-15 percig lassan főzzük.
Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A jégcsapretket és a céklát megtisztítjuk, felkarikázzuk, ha mutatósra szeretnénk készíteni, akkor kiszúróval formákat is vághatunk a szeletekből. Külön, sós vízben megfőzzük.
A szeletelt sonkát nagyon alacsony hőmérsékleten ropogósra sütjük. A sonkás masszából kis gombócokat formázunk, és forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a gombócokra merjük a levest, a főtt céklával és retekkel, valamint a sonka-chips-szel díszítjük.
Megjegyzés
A recepthez rizlinget vagy más, száraz fehérbor használjunk, sonka gyanánt pedig válasszunk feketeerdei vagy Serrano sonkát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.