Először elkészítjük a tésztát: a lisztre reszeljük a fagyos vajat, hozzá öntjük a fagyos vizet, megsózzuk és összedolgozzuk a tésztát.
Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie, elég, ha összeáll.
Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percig!
A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne kapjon színt. Sütés közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a cikkekre vágott hagymát, az apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval és borssal ízesítjük.
Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük és 150 °C-on 10–15percig sütjük a csirkemellet a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1x1cm-es kockákra vágjuk, majd félretesszük.
Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk.
A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig megpároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, a tojást és a reszelt sajtot. A tojásos-sajtos keveréket pedig megsózzuk.
Elővesszük a tésztát és két zsírpapír között kb. 3–4 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát kb. 30–35cm átmérőjű, porcelánból készült piteformába nyomkodjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd zsírpapírt helyezünk rá és nehezéket: babot vagy rizst teszünk a zsírpapír tetejére. (Vakon sütjük). Előmelegített, 180 °C-os sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe szép aranysárgára sül. (Kb. 10–20 perc.)
Az elősütött tésztáról levesszük a nehezéknek használ babot zsírpapírral együtt. A tésztát megszórjuk a morzsolt túróval, a párolt póréhagymával, a pulykamellkockákkal és a finomra vágott petrezselymmel. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot teszünk a tetejére. 180 °C-on 25–35 perc alatt készre sütjük.
Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk.
Megjegyzés
Ez a tészta nagyon egyszerű, de csak akkor sikerül, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz a használatkor akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha előző este elkészítjük, akkor lesz a legjobb a tészta!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.