A füstölt halas quiche tésztájához a lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk, gyúrjuk össze a tésztát. (Ha túl száraz lenne, akkor egy pici hideg vizet öntsünk hozzá.)
Ezután csomagoljuk be a tésztát folpakba, majd tegyük be a hűtőbe félórára. A formát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki két folpak között, majd vegyük le a felső fóliát, és egy határozott mozdulattal fordítsuk bele a formába a tésztát.
Ezután vegyük le a felülre került fóliát, egyengessük bele a formába a tésztát, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.
Tipp: Miután kizsíroztuk és liszteztük a formát, helyezzünk bele keresztben két szélesebb csík sütőpapírt, amelyek segítségével könnyen ki tudjuk majd venni a megsült pitét.
A főzőtejszínhez adjuk hozzá a tojást, a lisztet, ízlés szerint szerecsendiót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára.
Ezután a tésztára öntsük rá kb. a felét, majd csipkedjük rá a füstölt halat, és végül öntsük rá a maradék masszát.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes (kb. 180-200 fokon) hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (Amikor kivesszük a sütőből, még kissé lágynak tűnhet a töltelék, de mire teljesen kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni.)
Tálaláskor a kihűlt pitét ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Megjegyzés
Én kakukkfűvel ízesítettem a tölteléket, de jól illik hozzá pl. a kapor, a rozmaring, esetleg a petrezselyemzöld is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.