Elkészítés: Ismét új varia, ezért némi izgalommal az éjszakára beáztatott csülköt forrásban lévő vízbe tesz fel, az őrölt paprika kivételével bele a fűszerek ízlés szerint, a hagymák, zöldpaprika, Pistike, felforral, takarék.
Fertályóra múltán meóz, utánízesít (ha kuktázik, ekkor zár le), csontjáról leválós, omlós puhára főzöget. Ha kész, levében hagy kihűlni.
Közben kisüt a szalonnát, zsírját egy kb. 2-2,5 literes hangulatos lábaskába szűr (pörcöt elraktároz a hűtőbe, pl. a másnapi édeskáposzta leveshez).
Amikor a csülöklé már csak kézmeleg (nem az ujját dugja bele a kis naiv, kanállal kóstol!), összeállít és kifőz az erdélyi galuska címzetű reci szerinti kapros-sajtos galuskát, csöpögni hagy.
Összekever a tejfölt az őrölt paprikával, félretesz.
A kihűlt/ebb csülköt leszűr, sűrűjét, az apróbb húsdarabkákat vissza a lébe, a másnapi leveshez.
A húst kisebb szeletkékre, darabokra aprogat, megfuttat a felforrósított szalonnazsíron, hozzá a paprikás tejföl, összerottyant, finoman, érzéssel beleforgat a galuskát, átforrósít és tálal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.