Elkészítés: Ismét új varia, ezért némi izgalommal az éjszakára beáztatott csülköt forrásban lévő vízbe tesz fel, az őrölt paprika kivételével bele a fűszerek ízlés szerint, a hagymák, zöldpaprika, Pistike, felforral, takarék.
Fertályóra múltán meóz, utánízesít (ha kuktázik, ekkor zár le), csontjáról leválós, omlós puhára főzöget. Ha kész, levében hagy kihűlni.
Közben kisüt a szalonnát, zsírját egy kb. 2-2,5 literes hangulatos lábaskába szűr (pörcöt elraktároz a hűtőbe, pl. a másnapi édeskáposzta leveshez).
Amikor a csülöklé már csak kézmeleg (nem az ujját dugja bele a kis naiv, kanállal kóstol!), összeállít és kifőz az erdélyi galuska címzetű reci szerinti kapros-sajtos galuskát, csöpögni hagy.
Összekever a tejfölt az őrölt paprikával, félretesz.
A kihűlt/ebb csülköt leszűr, sűrűjét, az apróbb húsdarabkákat vissza a lébe, a másnapi leveshez.
A húst kisebb szeletkékre, darabokra aprogat, megfuttat a felforrósított szalonnazsíron, hozzá a paprikás tejföl, összerottyant, finoman, érzéssel beleforgat a galuskát, átforrósít és tálal.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.