A fahéjas almás pitéhez lisztet, a kristály- és a vaníliás cukrot egy keverőtálban összekeverjük a felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojást, alaposan összegyúrjuk, és folpakba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Kilisztezett felületen kinyújtjuk a tészta 2/3-át, és kivajazott piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, a túllógó részeket késsel levágjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd félrerakjuk.
A pite töltelékéhez az apróra kockázott almát egy lábasban megpároljuk a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd rákanalazzuk a tésztára.
A maradék kinyújtott tésztát derelyevágóval csíkokra szeljük. Berácsozzuk vele a fahéjas almás pite tetejét, és megkenjük a kevés vízzel elhabart tojássárgájával. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
Jól illik hozzá a vaníliafagyi vagy az almás joghurttal megbolondított tejszínhab is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.