Előkészítés: A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük. Közben a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprózzuk. A húst megmossuk, megtörölgetjük, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a “filét”, és vigyázva, hogy ketté ne vágjuk, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kiterítjük, kissé kiverjük. A másik, nagyobb lapot, hosszanti irányban, 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, mindkettőt meghintjük sóval és borssal. Elkészítés: A gesztenyét leszűrjük, még melegen meghámozzuk, a felét (a szebb, egész szemeket) félretesszük a körítéshez, a többit elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük. Kinyomkodjuk és hozzáadjuk a zsemlét, majd a sonkát, a reszelt sajtot, a tojássárgájákat, a petrezselymet és a fahéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). A masszát a nagyobbik húslapra púpozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a “redőkbe”. Ráterítjük a kisebbik húslapot, a széleket lenyomkodjuk, és erős, fehér cérnával összevarrjuk. Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe tesszük, és megkenjük a vajjal vagy margarinnal. A forró sütőben 15 percig sütjük-megkapatjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk. Mérsékeljük a tüzet 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a hús alá öntjük a bort, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, lefedjük, és 1 órán át pároljuk, majd takaró nélkül, saját levével gyakran meglocsolva pirosra sütjük (további 1/2 óra). A mártáshoz sötétbarnára pirítjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a borecetet és a húslevest, egy kevés borsot, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad. A húst vágódeszkára tesszük, alufóliával betakarjuk, 10-15 percig pihentetjük. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük. 2 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a mártáshoz adjuk, mérsékelt tűzön 1 percig forraljuk-sűrítjük, végül beledobjuk a félretett gesztenyeszemeket, és összeforrósítjuk, mély tálkába szedjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget és a cérnát, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.