A túrós batyu elkészítéséhez egy mély tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjainkkal jól összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük a kovászt. Letakarjuk az edényt, és kb. 3-5 percig várunk, amíg felfut az élesztő.
Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még pici lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órán át pihentetjük, amíg a duplájára nő.
Közben a túrót villával szétnyomkodjuk, azután hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületre borítjuk, és finoman átgyúrjuk, majd kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. 8 × 8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (kb. 1 ek.), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta.
A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Amíg melegszik a sütő, a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, és hagyjuk még picit pihenni. A forró sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a batyukat.
A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.