Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Húsleves recept
recept
Bonyolult

Húsleves

120 perc
6 adag
Átlagos
4.5
2005. 01. 03.

Elkészítés

  1. A húsleves elkészítéséhez elsőként a húst és a zöldségeket alaposan megmosunk, megtisztítjuk.
  2. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves.
  3. Hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük.
  4. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
  5. Közben enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk. Kevés húslevest merünk rá, hogy melegen tartsuk.
  6. Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről kanállal eltávolítjuk a fölösleges zsiradékot, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest - előmelegített levesestálba szűrjuk.
  7. A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
- a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
- azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
- ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Az előző nap elkészített levesről jóval egyszerűbb másnap leszedni a fagyos zsiradékot.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lehet, mint ahogyan frissen érezzük.
- A tésztát ne tegyük a levesbe, külön tálaljuk, mert ha van maradék, a tészta egyfelől megdagad, másrészt másnapra megsavanyítja a levest.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest - az alapreceptben felsorolt hozzávalókból és módon-, a lényeg, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
- A vadhúsból, ürühúsból (bárányból, birkából) készített levest erőteljesebben fűszerezhetjük, pl. borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, cayenne bors hozzáadásával.

Megjegyzés
Jó étvágyat! A receptet Kokmar küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

4.5 / 5

8 értékelés

Ajánljuk még

Bögrés mézeskalács
Recept
Egyszerű

Bögrés mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rakott káposzta - a hagyományos recept
Recept
Egyszerű

Rakott káposzta - a hagyományos recept

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fasírt
Recept
Egyszerű

Fasírt

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Villámgyors tojásleves
Recept
Egyszerű

Villámgyors tojásleves

20 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Sütőben sült töltött bundás kenyér
Recept
Egyszerű

Sütőben sült töltött bundás kenyér

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Rántott pulykamell krumplisalátával
Recept
Egyszerű

Rántott pulykamell krumplisalátával

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kacsaleves klasszikus maceszgombóccal
Recept
Rafinált

Kacsaleves klasszikus maceszgombóccal

135 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Barackos tejbegríz
Recept
Egyszerű

Barackos tejbegríz

20 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Búrkifli
Recept
Rafinált

Búrkifli

75 perc
|
10 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Hasonló receptek

Csirkehúsleves hosszú metélttel recept
Recept
Egyszerű

Csirkehúsleves hosszú metélttel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kelkáposzta-krémleves csirkegaluskával recept
Recept
Egyszerű

Kelkáposzta-krémleves csirkegaluskával

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Sütőben főtt tyúkhúsleves recept
Recept
Mester

Sütőben főtt tyúkhúsleves

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Grízgaluska húsleveshez recept
Recept
Egyszerű

Grízgaluska húsleveshez

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Ádám Sándor Árpád szerző profilképe

Ádám Sándor Árpád

Húsleves sajtos-túrós galuskával recept
Recept
Egyszerű

Húsleves sajtos-túrós galuskával

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.