A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és lisztet, majd felfuttatjuk. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sót. Összeállítjuk a tésztát, elkezdjük dagasztani, amikor a tészta összeállt, apránként hozzáadjuk a olajjal elkevert langyos vajat, és beledagasztjuk a tésztába. Addig dagasztjuk amíg el válik a kezünktől, és a tál oldalától.
A tészta tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig meleg helyen megkelesztjük. Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk a gyúródeszkára, kettévágjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a vízzel kikavart kakaót. Átgyúrjuk a tésztát, kettévágjuk, a fehér tésztát is kettévágjuk. Kis gombócokat gyúrunk belőlük, pihentetjük. Ezután kisodorjuk a tésztát, 2 fehér és 2 márványos ágat kapunk.
Négyes fonással összefonjuk, úgy, hogy egy fehér, egy márványos, ismét fehér, majd ismét márványos legyen egymás mellett. Egy 20 x 33 cm-es tepsit kikenünk zsírral és berakjuk a fonott kalácsot, a tetejét lekenjük a felvert tojással, és ismét 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ha újra megkelt a kalács, akkor újra lekenjük a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre. Ha megsült, kivesszük a sütőből és cukros vízzel azon melegében megmosdatjuk a kalácsot (így szép fényes lesz). Rácson langyosra hűtjük, csak utána szeleteljük.
Közelgő húsvéti ünnepekre ajánlom a sonka és a tojás mellé ezt a finom foszlós kalácsot. Természetesen mi sok zöldséget eszünk mellé, retek,újhagyma, torma így az igazi a húsvét nálunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.