A fonott kalács tésztájának elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk.
A tálkába morzsolt élesztőt kikeverjük 1 dl langyos tejjel és a cukorral.
A robotgép gyúrópálcájával a lisztet alacsony fokozaton összedolgozzuk a tojássárgával, az élesztős keverékkel, a maradék tejjel és a sóval. A legmagasabb fokozaton dagasztjuk 5 percig, majd adagonként hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és simára dolgozzuk további 3 perc alatt. Ezután letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát.
A mandulás töltelékhez kifacsarjuk a narancs levét, és feltesszük főni. Hozzákeverjük a darált mandulát, a darált kekszet és a cukrot, majd egy kevés vizet. Összefőzzük, majd félretesszük.
A diós töltelékhez szárazon megpirítjuk a darált diót, felöntjük egy kevés vízzel, és hozzáadjuk a barna cukrot. Összefőzzük, és félretesszük.
A lisztezett felületen átgyúrt tésztát 50x45 cm-es lappá nyújtjuk, és 3 db 15 cm széles csíkra vágjuk. A közepükön elosztjuk a háromféle töltelékeket úgy, hogy kétoldalt üresen maradjon egy 2 cm-es sáv. A csíkokat a hosszanti oldaluknál fogva szorosan feltekerjük, majd lazán összefonjuk.
A fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és letakarva további 20 percig kelesztjük.
A megkelt fonatot megkenjük az elkevert tojással, majd megszórjuk barna cukorral.
A tepsit a 180 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk, és a kalácsot kb. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha nagyon pirulna, kb. 25 perc eltetével sütőpapírral letakarhatjuk.
Nézzétek meg videón, hogyan készül a fonott kalács diós, mandulás, lekváros töltelékkel
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.