A hájas tészta elkészítéséhez a hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a rumot, a tojást, egy csipet sót, egy kis hájat (diónyit) és annyi ecetes langyos vizet teszünk bele, amivel rétestészta keménységűre dagasztjuk, úgy hogy hólyagos legyen a tészta. A tésztát ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
A tésztát ötször hajtogatjuk, így a hájat 5 részre osztjuk. Minden alkalommal rákenünk a tésztára egy adag hájat, aztán hajtogatjuk, és pihentetjük. A hajtogatás fontos, hogy mindig ugyanúgy történjen, csak így fog szépen kinyílni a leveles tészta.
Először balról a tészta feléig hajtjuk a tészta egyik szélét, majd ráhajtjuk a jobb felét. Ezután alulról hajtjuk fel a közepéig, végül ráhajtjuk a tetejét.
Ezután letakarjuk és hideg helyen pihentetjük 20 percig. Kinyújtjuk a tésztát, és kockákra vágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a diót 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel, a mákot is összekeverjük a maradék cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. Mindegyiket összemelegítjük, madj hűlni hagyjuk.
Ezután mindegyik tésztára rakunk tölteléket (mákosat, diósat, lekvárt vegyesen), majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Ne nyomjuk össze, mert akkor nem nyílik ki szépen a hájas.
Végül 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, csak annyira, hogy az alja már rózsaszín legyen. Ha kisültek, porcukorral megszórva tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.