A fonott kalács elkészítéséhez keverőtálban összekeverjük a tejet, az élesztőt és a tojássárgáját, és lassú fordulatszámon elkeverjük ezeket egymással. Ha ez megvan, hozzádjuk a lisztet, és a narancshéjjal elkevert cukrot, majd legvégén sót, majd lassú fordulaton összedagasztjuk.
Amikor nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a szobahűmérsékletű vajat, majd magasabb fordulatszámra kapcsolunk, és 4-5 perc alatt fényes, az edény falától elváló tésztát dagasztunk belőle. A kész tésztánkat egy vékonyan kiolajozott edénybe rakjuk, és letakarva, kb, 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a kalács tészta, gyúródeszkára borítjuk, majd három egyforma részre vágjuk. Az áfonyás kalácshoz az egyik tésztagombócot ellapogatjuk, és belehajtogatjuk az áfonyát, majd felgömbölyítjük. A másik tésztadarabot három egyforma részre vágjuk, és megtömködjük meg mazsolával, meghajtogatjuk, és felgömbölyítjük. A harmadik adag tésztát 6 egyforma részre osztjuk, és felgömbölyítjük. A tésztagombócokat letakarjuk, és negyed órára félretesszük.
Ha megkeltek a gombócok, ún. hasas tésztacsíkokat sodrunk belőlük, és a nekünk tetsző módon (ahogy a lenti videóban látható) megfonjuk a kalácsokat.
A kész kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egy elhabart tojással, hosszanti mozdulatokkal lekenjük. Újabb 10-15 percet pihentetjük, aztán másodszor is letojásozzuk.
A sütőt 185 fokra előmelegítjük alsó-felső sütési módban. Amikor betesszük a kalácsokat, 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. A nagyobb kalács 28 perc alatt, a két kisebb 25 perc alatt sült aranybarnára.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI A PÉK A HÚSVÉTI FONOTT KALÁCSOT
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.