A darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejgli tölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGY KÉSZÜ AZ ADVENTI FONOTT KALÁCS
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.