A csülköt 3-4 óra alatt megfőzzük, majd hagyjuk a saját levében kihülni. Ezután kihúzzuk belőle a csontot, majd hagyjuk lecsepegni. Egy vágódeszka segítségével óvatosan ki is nyomkodhatjuk a folyadékot. A hús könnyen széteshet, ezért érdemes zacskóba tenni és elkötni úgy a száját, hogy a formáját megtartsa. Ezután hűtőbe tesszük. Ha valaki nem szeretné, hogy szétessen a csülök, inkább használjon tarját.
Dagasztótálba öntjük a lisztet és a krumpli főzővizét, majd jól összegyúrjuk. Ha ezzel elkészültünk, félretesszük pihenni legalább egy fél, de ha lehet, egy órára. Erre azért van szükség, hogy a lisztszemcsék jól megduzzadjanak a folyadéktól.
Miután megpihent a tészta, hozzáadjuk a kovászt. A liszt és víz keverékével alaposan összeforgatjuk, dagasztjuk. Gyakorlatilag belemasszírozzuk a kovászt. Amikor kezd elválni az edény falától a tészta, hozzáadjuk a főtt burgonyát, aztán továbbgyúrjuk. Amikor elkezd lágyulni a tészta, mehet bele a só. Ezzel még nincs vége, tovább dagasztjuk.
Ha úgy érezzük, hogy már kellően átgyúrtuk a tésztát, akkor kidobjuk egy lisztezett felületre, akár egy nyújtódeszkára, majd odacsapkodjuk néhányszor. Ha a tésztánk összeállt, kiolajozunk egy tálat és benne hagyjuk fél órát pihenni. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan kivesszük, majd egy olajozott felületen széthúzzuk, megnyújtjuk egy picit a kezünkkel, majd összehajtjuk és visszatesszük a kelesztő tálba további 30 percre. Ezt még két alkalommal megismételjük, majd hagyjuk kelni egy egész órán át.
A tésztából kenyér formát formázunk, majd belisztezzük egy picit. Konyhakendővel letakarva újabb 20 percre félre tesszük pihenni. Ha ezen túl vagyunk, a tésztalabdának kezdjünk "füleket" húzni mind a négy oldalára, majd söpörjük le róla a felesleges lisztet. Arra törekedjünk, hogy a tészta vastagsága középen is megmaradjon. A közepét megkenjük a magos mustárral, majd belehelyezzük a csülköt. A tésztát szépen lazán ráhajtjuk. Ezután becsomagoljuk egy konyhakendőbe, és további egy órán keresztül kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 250 fokra, benne egy vaslábassal. Ha letelt az egy órás kelesztési idő, a csülkös kenyeret a sütőpapírral bélelt vaslábasba tesszük, ám előtte egy késsel bevagdossuk a tetejét. Egy apró lyukat is szúrunk rá, hogy a csülökből származó folyadék el tudjon távozni. Lefedjük, aztán mehet a sütőbe.
25 perc után levesszük a fedőt, csökkentjük a sütő hőmérsékletét 215 fokra, majd 35 perc alatt teljesen kisütjük a kenyeret. Tehát, a teljes sütési idő 60 perc.
Kivessük a sütőből, rácson hagyjuk kihűlni, majd éles késsel szeleteljük. Főtt tojással, franciasalátával, friss zöldségekkel tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a kenyérben sült csülköt
Megjegyzés
Igazi húsvéti recept, amit ugyanakkor érdemes többször is elkészíteni az évben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.