Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos házi kenyér recept
recept
Mester
Glutént tartalmazó gabonafélékTojás

Hagyományos házi kenyér

75 perc
6 adag
Olcsó
5
2021. 05. 02.

Elkészítés

  1. A házi kenyér elkészítéséhez nagyobb edénybe öntjük az előzőleg átszitált lisztet. Kézzel elkeverjük benne a cukrot és a sót.
  2. Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel. Amint feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet. Ezu hozzáadjuk az olajat is.
  3. Először elkezdjük kézzel kevergetni a tésztát, összedolgozzuk a hozzávalókat. Ekkor még nagyon ragacsos a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
  4. A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan, a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemehet még a gyúráskor.
  5. 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletessé válik, nem lesznek benne csomók. Az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát).
  6. Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni.
  7. A 2 óra elteltével a tésztát ismét átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk újabb 1 órán át kelni.
  8. Ha letelt a kelesztési idő újra könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük a dagasztó edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe.
  9. Az utolsó kelesztés kb. 25-35 percig tart. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Előkészítjük a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
  10. Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk éles késsel, ízlés szerint megszórjuk magvakkal.
  11. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 45-50 percig sütjük. Ha elkészült, levesszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tessszük, amin tud szellőzni az alja. Amint teljesen kihűlt, szeletkre vágva kínáljuk.

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Rozmaringos-kovászos focaccia
Recept
Mester

Rozmaringos-kovászos focaccia

210 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Diós-mazsolás kenyér
Recept
Rafinált

Diós-mazsolás kenyér

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Céklás-diós kenyér
Recept
Egyszerű

Céklás-diós kenyér

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
SÁNDOR ADRIENN szerző profilképe

SÁNDOR ADRIENN

Toscanai kenyérsaláta
Recept
Egyszerű

Toscanai kenyérsaláta

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Medvehagymás kenyér
Recept
Mester

Medvehagymás kenyér

90 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Sajtos cukkinikenyér
Recept
Egyszerű

Sajtos cukkinikenyér

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Gluténmentes kenyér
Recept
Bonyolult

Gluténmentes kenyér

105 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Hasonló receptek

Medvehagymás kenyér recept
Recept
Mester

Medvehagymás kenyér

90 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Gluténmentes kenyér  recept
Recept
Bonyolult

Gluténmentes kenyér

105 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Tökös-csokis kenyér recept
Recept
Egyszerű

Tökös-csokis kenyér

75 perc
|
20 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Napokig puha hokkaido kenyér (tangzhonggal) recept
Recept
Rafinált

Napokig puha hokkaido kenyér (tangzhonggal)

105 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Kovászos kenyér recept
Recept
Mester

Kovászos kenyér

60 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Kenyér Művész szerző profilképe

Kenyér Művész

Kovászos kenyér recept
Recept
Egyszerű

Kovászos kenyér

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Marton Edit szerző profilképe

Marton Edit

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.