Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kalács minden időre recept
recept
Mester

Kalács minden időre

120 perc
0 adag
Átlagos
2013. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre langyosítjuk. Egy dagasztótálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk, és tetszés szerint formázzuk. A nagy kalácshoz 6-7 db kb. 3 cm átmérőjű, 40-60 cm hosszú rudat sodrunk, és a megvajazott sütőlemezen loknikat, copfokat formázunk belőle. A loknikba egy-egy mazsolaszemet nyomunk. Megkenjük tojással, és ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmeleg (200°C) sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés
A történet: Még 1983-ban történt… A Magyar Konyha negyedik negyedévi számában megjelent egy írás a svéd karácsonyi szokásokról. Ugyanabban az időben a televízió is bemutatott egy sorozatot Népek karácsonya címmel. A történetemben szereplő kalács mindkettőben főszerepet kapott. Harminc év távlatából emlékszem a kedves jelenetre, amint a filmben szereplő mama és gyermekei a kalácsot készítik. A fodros fehér kötényben tésztát dagasztó asszonyra és a kalácsba mazsolaszemeket nyomkodó apró gyerekekre. Elhatároztam, hogy az akkor még kicsi gyermekeimmel magam is elkészítem a kalácsot. Olyan jól sikerült, hogy azóta nem telhet el karácsony, hogy ne készíteném. Ma már az unokák nyomkodják bele a mazsolát. A karácsonyi kalácssütés nálam úgy kezdődik, hogy végy tíz kiló lisztet… Készítem a családnak, rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak és kedves ismerősöknek. Van, aki a városon is képes karácsony délutánján átutazni, hogy este az ünnepi asztalra kerülhessen a frissen sült kalács. A receptet kicsit továbbfejlesztettem, így jogos az elnevezés: kalács minden időre. Karácsonyi változat: 1. nagy kalács – a teljes tésztamennyiség egy nagy tepsiben megsütve 2. apró kalácsok – a teljes tésztamennyiség 8-10 kis csiga formában megsütve 3. adventi koszorú – a tésztamennyiség 3/4 része 3 ágból fonva koszorú formában megsütve, 4 gyertyával díszítve Húsvéti változat: 1. Koszorú forma – olyan, mint az adventi koszorú, csak itt műfű és színes tojások kerülnek a fonott kalácskoszorú közepére 2. Kalács hasábformában sütve sonkához – a teljes tésztamennyiségből 2 kalács jön ki. Érdemes úgy készíteni, hogy csak 5 dkg cukrot adunk a teljes mennyiséghez, majd elfelezzük a tésztát. A fél adag tésztából három kb. 60 cm-es rudat sodrunk és megfonjuk. Szögletes hosszúkás tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojássárgájával. Fél órát kelesztjük majd 180 C°-os sütőben kb. 20 percet sütjük. A tészta másik felébe beledolgozunk még 5 dkg cukrot és 5 dkg megmosott és lecsepegtetett mazsolát és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sonkához való változatnál. Mind a hasábformában sült kalács, mind az apró kalácsok nagyon finomak frissen, kávéhoz, vajjal megkenve, nutella vagy házi sárgabaracklekvár kíséretében. Kitűnően tűrik a mélyhűtést, felengedve olyanok, mintha frissen kerültek volna ki a tepsiből. A koszorú változatok remek karácsonyi és húsvéti ajándékötletek. A receptet és a fotót Julinagyi küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával
Recept
Egyszerű

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

Pöcsmácsik, a krumplinudli
Recept
Egyszerű

Pöcsmácsik, a krumplinudli

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csörögefánk
Recept
Rafinált

Csörögefánk

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Túrós rétes réteslapból
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával recept
Recept
Egyszerű

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

Pöcsmácsik, a krumplinudli recept
Recept
Egyszerű

Pöcsmácsik, a krumplinudli

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csörögefánk recept
Recept
Rafinált

Csörögefánk

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Túrós rétes réteslapból recept
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.