Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kalács minden időre recept
recept
Mester

Kalács minden időre

120 perc
0 adag
Átlagos
2013. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre langyosítjuk. Egy dagasztótálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk, és tetszés szerint formázzuk. A nagy kalácshoz 6-7 db kb. 3 cm átmérőjű, 40-60 cm hosszú rudat sodrunk, és a megvajazott sütőlemezen loknikat, copfokat formázunk belőle. A loknikba egy-egy mazsolaszemet nyomunk. Megkenjük tojással, és ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmeleg (200°C) sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés
A történet: Még 1983-ban történt… A Magyar Konyha negyedik negyedévi számában megjelent egy írás a svéd karácsonyi szokásokról. Ugyanabban az időben a televízió is bemutatott egy sorozatot Népek karácsonya címmel. A történetemben szereplő kalács mindkettőben főszerepet kapott. Harminc év távlatából emlékszem a kedves jelenetre, amint a filmben szereplő mama és gyermekei a kalácsot készítik. A fodros fehér kötényben tésztát dagasztó asszonyra és a kalácsba mazsolaszemeket nyomkodó apró gyerekekre. Elhatároztam, hogy az akkor még kicsi gyermekeimmel magam is elkészítem a kalácsot. Olyan jól sikerült, hogy azóta nem telhet el karácsony, hogy ne készíteném. Ma már az unokák nyomkodják bele a mazsolát. A karácsonyi kalácssütés nálam úgy kezdődik, hogy végy tíz kiló lisztet… Készítem a családnak, rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak és kedves ismerősöknek. Van, aki a városon is képes karácsony délutánján átutazni, hogy este az ünnepi asztalra kerülhessen a frissen sült kalács. A receptet kicsit továbbfejlesztettem, így jogos az elnevezés: kalács minden időre. Karácsonyi változat: 1. nagy kalács – a teljes tésztamennyiség egy nagy tepsiben megsütve 2. apró kalácsok – a teljes tésztamennyiség 8-10 kis csiga formában megsütve 3. adventi koszorú – a tésztamennyiség 3/4 része 3 ágból fonva koszorú formában megsütve, 4 gyertyával díszítve Húsvéti változat: 1. Koszorú forma – olyan, mint az adventi koszorú, csak itt műfű és színes tojások kerülnek a fonott kalácskoszorú közepére 2. Kalács hasábformában sütve sonkához – a teljes tésztamennyiségből 2 kalács jön ki. Érdemes úgy készíteni, hogy csak 5 dkg cukrot adunk a teljes mennyiséghez, majd elfelezzük a tésztát. A fél adag tésztából három kb. 60 cm-es rudat sodrunk és megfonjuk. Szögletes hosszúkás tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojássárgájával. Fél órát kelesztjük majd 180 C°-os sütőben kb. 20 percet sütjük. A tészta másik felébe beledolgozunk még 5 dkg cukrot és 5 dkg megmosott és lecsepegtetett mazsolát és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sonkához való változatnál. Mind a hasábformában sült kalács, mind az apró kalácsok nagyon finomak frissen, kávéhoz, vajjal megkenve, nutella vagy házi sárgabaracklekvár kíséretében. Kitűnően tűrik a mélyhűtést, felengedve olyanok, mintha frissen kerültek volna ki a tepsiből. A koszorú változatok remek karácsonyi és húsvéti ajándékötletek. A receptet és a fotót Julinagyi küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zserbó – az eredeti recept
Recept
Rafinált

Zserbó – az eredeti recept

90 perc
|
6 adag
|
Költséges
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.