Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Kalács minden időre recept
recept
Mester

Kalács minden időre

120 perc
0 adag
Átlagos
2013. 03. 23.

Elkészítés

Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre langyosítjuk. Egy dagasztótálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk, és tetszés szerint formázzuk. A nagy kalácshoz 6-7 db kb. 3 cm átmérőjű, 40-60 cm hosszú rudat sodrunk, és a megvajazott sütőlemezen loknikat, copfokat formázunk belőle. A loknikba egy-egy mazsolaszemet nyomunk. Megkenjük tojással, és ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmeleg (200°C) sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés
A történet: Még 1983-ban történt… A Magyar Konyha negyedik negyedévi számában megjelent egy írás a svéd karácsonyi szokásokról. Ugyanabban az időben a televízió is bemutatott egy sorozatot Népek karácsonya címmel. A történetemben szereplő kalács mindkettőben főszerepet kapott. Harminc év távlatából emlékszem a kedves jelenetre, amint a filmben szereplő mama és gyermekei a kalácsot készítik. A fodros fehér kötényben tésztát dagasztó asszonyra és a kalácsba mazsolaszemeket nyomkodó apró gyerekekre. Elhatároztam, hogy az akkor még kicsi gyermekeimmel magam is elkészítem a kalácsot. Olyan jól sikerült, hogy azóta nem telhet el karácsony, hogy ne készíteném. Ma már az unokák nyomkodják bele a mazsolát. A karácsonyi kalácssütés nálam úgy kezdődik, hogy végy tíz kiló lisztet… Készítem a családnak, rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak és kedves ismerősöknek. Van, aki a városon is képes karácsony délutánján átutazni, hogy este az ünnepi asztalra kerülhessen a frissen sült kalács. A receptet kicsit továbbfejlesztettem, így jogos az elnevezés: kalács minden időre. Karácsonyi változat: 1. nagy kalács – a teljes tésztamennyiség egy nagy tepsiben megsütve 2. apró kalácsok – a teljes tésztamennyiség 8-10 kis csiga formában megsütve 3. adventi koszorú – a tésztamennyiség 3/4 része 3 ágból fonva koszorú formában megsütve, 4 gyertyával díszítve Húsvéti változat: 1. Koszorú forma – olyan, mint az adventi koszorú, csak itt műfű és színes tojások kerülnek a fonott kalácskoszorú közepére 2. Kalács hasábformában sütve sonkához – a teljes tésztamennyiségből 2 kalács jön ki. Érdemes úgy készíteni, hogy csak 5 dkg cukrot adunk a teljes mennyiséghez, majd elfelezzük a tésztát. A fél adag tésztából három kb. 60 cm-es rudat sodrunk és megfonjuk. Szögletes hosszúkás tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojássárgájával. Fél órát kelesztjük majd 180 C°-os sütőben kb. 20 percet sütjük. A tészta másik felébe beledolgozunk még 5 dkg cukrot és 5 dkg megmosott és lecsepegtetett mazsolát és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sonkához való változatnál. Mind a hasábformában sült kalács, mind az apró kalácsok nagyon finomak frissen, kávéhoz, vajjal megkenve, nutella vagy házi sárgabaracklekvár kíséretében. Kitűnően tűrik a mélyhűtést, felengedve olyanok, mintha frissen kerültek volna ki a tepsiből. A koszorú változatok remek karácsonyi és húsvéti ajándékötletek. A receptet és a fotót Julinagyi küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paradicsomos krumpli kolbásszal
Recept
Egyszerű

Paradicsomos krumpli kolbásszal

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma recept
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc recept
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával recept
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.