A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatjuk. Leöntjük róla a vizet, és hideg vízben tesszük fel főni. Lassú tűzön, félig lefedve puhára főzzük (Annyi óra, ahány kilós a csülök). 1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem fekete borsot tesszünk bele a főzés megkezdésekor. Amikor megpuhult (villával ellenőrizzük), hagyjuk a saját levében kihűlni.
A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből, és papírtörlőn pihentet.
Egy 1,2-1,5 kg-os füstölt csülökhöz 60 dkg átszitált lisztből készítsünk kelt tésztát. Ehhez 2,5 dkg élesztőt felfuttatunk 1 dl langyos vízben 1 szem kockacukorral.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 dl langyos vizet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd langyos helyen konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy kényelmesen belecsomagolhassuk a sonkát. Az illesztések alul és oldalt legyenek. A két végén a tésztát a göngyöleg alá hajtjuk. (Ha szükséges, a fölösleges tésztát levágjuk, és díszítésként használhatjuk fel.)
Letakarva 30 percig pihentetjük, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük a kenyeret, és 200 fokra előmelegített, lehetőleg gőzös sütőben körülbelül 40 percig sütjük. (Gőzös sütő helyett tegyünk forró vizet egy edényben a sütő aljába, és a lehető leggyorsabban tegyük be a kenyeret, hogy a gőz bent maradjon a sütőben.)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.