A befőttes üvegeket és a tetőket előkészítjük a felhasználáshoz. Az üvegeket elmossuk, majd 100 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre.
A kanadai sütőtököt meghámozzuk, a magjait kikanalazzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt szintén kimagozzuk, de a héját rajta hagyjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A tökkockákat nagyobb fazékba öntjük.
A citrom héját lereszeljük. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A narancslevet, a citromhéjat és a gyömbért is a fazékba tesszük.
Felfőzzük, majd kb. 25-30 perc alatt puhára főzzük a tököt. A puha tököt botmixerrel finomra pürésítjük. A citromot kifacsarjuk, majd a befőzőcukorral a tökpüréhez adjuk. Felfőzzük, majd a forrástól számítva 3-4 percig gyöngyözni hagyjuk.
Az elkészült lekvárt az üvegekbe merjük, tetejükre fóliát helyezünk és rájuk csavarjuk a tetőt. 5-10 percre fejre állítjuk őket, majd száraz dunsztba tesszük, és lassan hagyjuk kihűlni.
Ha fűszeresen szeretnénk készíteni a lekvárt, a fahéjat, szegfűszeget és a csillagánizst a narancslével együtt tegyük a tökhöz és a pürésítés előtt vegyük ki.
Megjegyzés
Ez a lekvárrecept évek óta a családom favoritja, mindenkinek ajánlom az elkészítését. Narancslé helyett használhatunk almalevet is. A felbontott lekvárt hűtőszekrényben tároljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.